В началото на документалния филм на HBO Becoming Warren Buffett виждаме как легендарният инвеститор отбива към местния McDonalds – така, както прави всяка сутрин, за да си вземе закуска, пише електронното издание Inc.com. Любопитното е как той избира своята поръчка.

„Докато се бръсна сутрин, казвам на съпругата ми – 2.61 долара, 2.95 долара или 3.17 долара,“ обяснява той, цитиран от Inc. След това тя слага въпросната сума в малката чашка, която стои до мен (в колата) и това определя каква закуска ще си взема. Ако не се чувствам достатъчно успешен, може да се спра на 2.61 долара, което ще ми стигне за две колбасарски банички. 3.17 струва закуска от бекон, яйца и сиренка, но пазарът върви надолу тази сутрин, така че вероятно ще взема закуска за 2.95 долара.“

Но това изглежда глупаво, не мислите ли? Все пак Уорън Бъфет е един тримата най-богати хора в света и навярно би могъл да купи бекон, яйца и сирене за всеки жител на Омаха само с дневната печалба от една своя инвестиция. А и както обяснява във филма, Бъфет не се нуждае от голямата част от своите пари и дори е стартирал план да раздаде 99% от състоянието си за благотворителност, пише Inc.

Някои ще си помислят, че това е проява на пестеливостта, която му е помогнала да натрупа състоянието си. Но всъщност тази чудатост на Бъфет е признак за нещо много по-важно.

Син на своя баща

Филмът разкрива, че Бъфет научава много неща за бизнеса от своя баща, пише Inc. След като губи своята работа по време на Великата депресия, Хауърд Бъфет взима своите спестявания и основава инвестиционна компания. Въпреки трудните времена, той се справя добре. Може би изненадващо обаче, според Уорън баща му въобще не се е интересувал от пари. Но е обичал да печели.

„Той вярваше, че човек трябва да има вътрешна атестационна карта и да не се тревожи какво мислят за него другите хора,“ разказва Оракулът от Омаха.

Именно това го кара да ходи на работа всеки ден, десетилетия след като неговите съвременници са се пенсионирали и отдали на забавление. Но за Бъфет работата е забавление и то точно заради своята вътрешна атестационна карта. Той описва нещата така:

„Играта, в която участвам, постоянно става все по-интересна. Това е състезателна игра, голяма игра и ми доставя голямо удоволствие.“ И както своя баща Бъфет също обича да печели.

Погледнато в този контекст, пестеливата закуска на Бъфет започва да придобива смисъл. Той си поръчва бекон, яйца и сиренка като награда, когато печели, докато колбасарската баничка е за случаите, когато губи.

Така победите и загубите имат последствия и Бъфет може да се мотивира с желанието си да се наслади на бекон, вместо да се задоволява с баничка. Всичко това е част от неговата игра.

Геймификацията е добре известен начин за мотивиране на хора от всякакви професии, който придобива все по-голяма популярност в последните години. Хората се състезават за признания като „служител на месеца“ и други награди, защото - също като Бъфет, всички ние обичаме да печелим.

Така че следващият път, когато трябва да се мотивирате, запитайте се как бихте могли да превърнете работата си в игра и какви награди бихте си определили за добро представяне, съветва Inc.

Американската премиера на Becoming Warren Buffett ще се състои днес по HBO.