Първата седмица на Доналд Тръмп като президент донесе доста експлозивни новини. Милиони хора изразиха гнева си от новите предложения за данъци, от промените в здравната реформа и планираната стена за милиони долари по границата с Мексико, пише Forbes.

Има обаче една група в американското общество, която няма от какво да се оплаква. Милиардерите са се възползвали много от рекордно високите борсови индекси в първите седем дни на Тръмп в Белия дом.

Миналата седмица десетимата най-богати американци са прибавили 15.8 млрд. долара към комбинираното си нетно богатство. Всеки един от тях се е обогатил в седемте дни след встъпването в длъжност на Тръмп.

Уорън Бъфет е постигнал най-голяма печалба – нетното му богатство е нараснало с 2.5 млрд. долара, до 74 млрд. долара. Сега той е вторият най-богат човек в света след Бил Гейтс, който притежава 85 млрд. долара.

Марк Закърбърг също е сред големите победители. Той е прибавил още 2.1 млрд. долара към сметката си миналата седмица благодарение на увеличаването на пазарната капитализация на Facebook. Цената на акциите на компания нарасна с 15% от края на 2016 г. и е малко под рекорда за всички времена от октомври.

Най-малката печалба миналата седмица е реализирал Лари Елисън с 985 млн. долара. Той е единственият член на топ десет, който не е прибавил поне един милиард долара към богатството си. Въпреки това той запазва петото си място сред най-богатите американци с нетно състояние от 49.6 млрд. долара.

За разлика от американските им колеги, чуждестранните милиардери са постигнали смесени резултати миналата седмица. От тримата най-богати неамериканци двама са регистрирали спад на богатството си. Нетното състояние на испанеца Амансио Ортега е загубило 370 млн. долара, докато състоянието на французина Бернар Арно е намаляло със скромните 68 млн. долара.

За сметка на това Карлос Слим, който е най-богатият човек в Мексико, е спечелил над 1.6 млрд. долара, въпреки острата реторика от администрацията на Тръмп и предложението за данък от 20% на вносните стоки от Мексико.

Тръмп влезе в Белия дом с обещанието „да направи Америка велика отново“. Преди избирането му животът за повечето от 500-те американски милиардери вече беше доста добър, но в седмицата след встъпването му в длъжност положението им е станало още по-добро.