Съоснователите на Snap Inc Еван Спигел и Боби Мърфи ще се превърнат в милиардери, след като се осъществи планираното първично публично предлагане на компанията. Един човек обаче няма да сподели тяхната слава, пише Business Insider, в материал който ни припомня за забравения трети съосновател на компанията Реджи Браун.

Браун учи заедно със Спигел и Мърфи в Станфорд и по неговите твърдения именно той е човекът, който предлага идеята за изчесващи снимки, която е в основата на приложението Snapchat. През 2013 г. той заведе дело срещу Спигел и Мърфи, след като бе принуден да напусне Snapchat и не получи дялове в компанията.

Миналата седмица от Snap за пръв път разкриха, че са платили 157.5 млн. долара, за да се споразумеят с Браун.

В проспекта към предстоящото IPO Snap информира, че споразумението е било постигнато през септември 2014 г. Компанията, по онова време известна като Snapchat, се съгласява да изплати на Браун 157.5 млн. долара в кеш, като 50 милиона от тази сума са платени през същата година. Останалите 107 млн. долара са били платени през миналата година. В крайна сметка Браун се получава далеч по-малко от 500-те млн. долара, за които настоява в съдебното дело.

В четвъртък Snap официално подаде заявление за първично публично предлагане пред американската Securities and Exchange Commission. Документите разкриха още куп интересни детайли за бизнеса на компанията, като за пръв път ни дадоха възможност да оценим финансовото й представяне. Стана ясно, че през миналата година приходите на Snap са нараснали с близо седем пъти спрямо 2015 г., но за сметка на това компанията е регистрирала по-голяма загуба.

В заявлението можем да видим още, че приложението Snapchat се посещава от 158 млн. потребители всеки ден. За сравнение, платформата на Facebook - Instagram, има около 400 млн. дневни потребители, от които 150 млн. използват подобната на Snapchat функция Stories.