Учени от швейцарската компания Nanoflowcell изобретиха електромобил, който не е необходимо да има достъп до зареждаща станция.

На Женевския автосалон швейцарците показаха своята нова разработка – четиримоторен електромобил Quant 48VOLT. Моторите му са електрически, но не се нуждае от традиционно зареждане.

Концепцията е патентована от НАСА през 1976 г. Целта на изобретението била да се намери начин огромен запас от енергия да се съхранява на едно място. Все пак става дума за космически пътешествия.

С обикновени батерии това не е възможно. А с „поточна батерия“ нещата стоят по-просто. Те натрупват енергия с помощта на йонизирани течности – вода с метални соли.

В Nanoflowcell твърдят, че килограм от тяхната „света вода“ е способен да съхрани 20 пъти повече енергия, отколкото се съдържа в килограм оловни батерии, и 5 пъти повече енергия, отколкоо в килограм литиевойонни батерии.

Сега идва въпросът къде е контактът? Откъде идва токът?

Той се генерира в процеса на взаимодействие на йоните с разнозаредената течност, който протича в специална мембрана, разделяща резервоара на две.

Именно в тези йони е тайната. Те носят енергията, която захранва електромоторите. Използваната течност се изхвърля във вид на пара, а нова от време на време ще се наложи да се добавя.

Технологията Nanoflowcell позволява да се генерира ток по пътя на взаимодействието на два типа разтвори чрез мембрана. Това е. В схемата присъстват и суперкондензатори и спомагателен акумулатор, който генерира допълнителна енергия.

Ще съумее ли Quant 48VOLT да развие 100 км за 2.5 секунди? На този въпрос ще получим отговор на по-късен етап.