Разположен при вливането на река Нева във Финския залив на Балтийско море, Санкт Петербург е столица на Руската империя в продължение на повече от два века.

Това е най-северният град в света с население над 1 милион души и четвъртият по големина в Европа.

Наричан още „Венеция на Севера“, Санкт Петербург е признат за един от най-красивите градове в света, а метросистемата му – за най-удивителната на планетата.

Тук ще откриете четвъртата по големина катедрала в света – Свети Исак, най-големият музей за изкуство на Земята – Ермитажът, както и над 200 видd водка – питието, с което руснаците са известни по света.

Вижте пет от най-невероятните чудеса на Санкт Петербург:

Ермитажът

Общата площ на най-големия музей за изкуство в света е 127 478 м². Той е създаден през 1764 г. като частна колекция на императрица Екатерина II.

Днес в него се пазят над 2 700 000 творби от различни епохи, държави и култури. Всяка година край тях се тълпят близо 4 млн. души.

Предметите на изкуството се намират в цели шест сгради, най-известната от които е Зимният дворец. В миналото той е официална резиденция на руските царски династии.

Петропавловската крепост

До 1924 г. - преди да бъде превърната в музей, Петропавловската крепост е затвор.

Днес намираща се в сърцето на Санкт Петербург, в миналото Заешкият остров, на който е разположена, слага началото на разрастването на града.

Крепостта пази векове история, както и гробниците на кралските семейства на Русия - от Петър Велики до Николай II. Те се намират в катедралата Свети Свети Петър и Павел.

Дворецът Петерхоф

Въпреки че се намира на 29 километра от Санкт Петербург, дворецът Петерхоф е един от символите на града.Той представлява удивителна смесица от дворцови сгради и невероятни градини, която в миналото е извънградска резиденция на Петър I.

Днес архитекти и декоратори твърдят, че дворецът е по-красив от френския Версай, от където идва идеята за построяването му.

Смятат го за една от най-красивите сгради в стил Барок в света, а всяко помещение в него е покрито с различен по шарка и цвят паркет.

Царско село (Пушкин)

Царско село, днес град Пушкин, е императорска резиденция, приютила в себе си пет двореца и пет парка. Намира се на 25 км от Санкт Петербург.

Един от най-забележителните от тях е Екатерининият дворец. Една от най-известните му части е тайната Кехлибарена стая. Тя е украсена от пода до тавана със злато, кехлибар и други полускъпоценни камъни, преди нацистите да ограбят 6 тона кехлибар, оценен на между 140-500 милиона долара.

През 1979 г. съветското правителство започва изграждането на реплика на Кехлибарената стая на базата на оригинални чертежи и стари черно-бели снимки. Завършването на проекта отнема 24 години, до голяма степен защото се изисква занаятчии отново да научат старото и забравено изкуство на обработката на кехлибар.

Белите нощи

Така наречените Бели нощи могат да бъдат наблюдавани и в други части на света, но усещането в Санкт Петербург е неповторимо.

Тук денят трае от 5 часа и 51 минути на 22 декември до 18 часа и 55 минути на 22 юни. Белите нощи започнат на 26 май и продължават до 17 юли.

Традицията повелява те да бъдат наблюдавани от брега на Нева. Част от нейните над 300 моста са подвижни и е истинска магия да гледате вдигането им, за да пропуснат минаващите отдолу лодки и кораби.