Индия е страна на крайностите. Няма друга като нея в света. В страната се изповядват различни религии, говорят се различни езици и се предават от поколение на поколение различни традиции.

Историческите места в Индия отразяват множеството древни архитектурни стилове и култури. Днес ще ви представим 10 възхитителни исторически паметници в Индия, които си струва да посетите веднъж в живота си.

Хава Махал

Хава Махал, още известен като двореца на ветровете, е една от най-прекрасните забележителности в Джейпур. Този красив дворец е построен от махараджата Савай Пратап Сингх през 1799 г.

Розовият дворец, както се предполага, е бил построен във формата на короната на Кришна.

Хава Макал е идеална реализация на архитектурата на Раджпутана. Пирамидална форма и 953 красиви прозореца правят мястото уникално. Неслучайно дворецът е признат за основна забележителност на града.

В интериора преобладават дългите проходи и множеството прозорци. Тук няма да откриете стълбище. Различните етажи са свързани помежду си с особени склонове.

Прозорците са 953. Те са предназначени за кралските жени, които никога не се появявали пред публика. Чрез тях те имали връзка с живота на хората извън двореца.

Клетъчен затвор

Познат е още като кала пани. Разположен е на Андаманските и Никобарските острови. Този комплекс се е съхранил като нямо свидетелство за изтезанията, на които са били подлагани индийските борци за независимост.

Днес клетъчният затвор е сред главните исторически забележителности на страната.

Арка

Вратата на Индия – това е най-известната забележителност в Мумбай. Строителството на вратата на Индия приключва през 1924 г. То отнема 13 години.

Арката е построена в стил Индо-Сараценска архитектура. Главната цел на построяването на тази колосална структура е да ознаменува пристигането на крал Георг V и кралица Мери в Мумбай през 1911 г.

Вратата на Индия е символ на британска Индия и британския император.

Чарминар

За град Хайдарабад той означава същото, каквото Тадж Махал за Агра. Това съоръжение е построено през 1591 г. от султан Мухамед Кули Катб Шах. С него се отпразнува отстъплението на епидемията от чума.

Чарминар е построен от гранит и е покрит с мрамор. Четири 56-метрови минарета с изящна форма стоят в ъглите на сградата. Стълбище от 149 стъпала води към горния етаж на комплекса, създаден специално за молитви. Запазен е чудесен подземен тунел.

Пещерите на Аджанта

Това е най-популярният будистки паметник в Индия. Разположен е в щата Махараштра.

Състои се от 30 планински пещери, които датират от 2 в. преди н.е. Сред тях има зали с паметници, но и монашески килии. Аджанта е сред паметниците от световно значение на ЮНЕСКО.

Ступата в Санчи

Това е най-старата каменна структура в Индия. Освен това е един от най-популярните будистки паметници в страната. Построен през 3 в. преди н.е. Намира се в щата Мадхя-Прадеш.

Първоначално съоръжението е било изградено във формата на полусфера. През следващите години е достроявано и накрая придобива вида, който е съхранен и до наши дни.

Много скулптури и изображения са посветени на живота на Буда, символизирайки определени моменти от живота му. Тук са погребани останките на Буда. Поради това се смята, че е едно от най-светите места в Индия.

Дворецът Майсура

Намира се в град Майсуре, щата Карнатака. Това съоръжение е строено от различни императори в различни периоди – това е главната причина за смесването на архитектурни стилове.

По време на строителството са използвани сив гранит и розов мрамор.

Кутб Минар

Това е второто по височина минаре в страната. Построено е от Сингх Бахадур през 1192 г. Процесът на строителство на изящната кула е отнел повече от 75 години.

Кутб Минар е заобиколен от други древни забележителности. 70-метровият древен ислямски паметник е изработен от червени тухли и мрамор.

Червеният Форт

Тази крепост е един от най-култовите символи на Индия. Разположен е в Дели. Крепостта е била дом на монголски императори в продължение на повече от 200 г. Комплексът заема територия от 254 акра и има осемъгълна форма.

В оформлението му са използвани уменията на персийски, европейски и индийски художници. Красотата на художествените творби е подчертана с инкрустация от скъпоценни камъни. Крепостта привлича посетители от различни части на света.

Тадж Махал

Това е едно от седемте чудеса на света. Разположено е в Агра. Градът е най-посещаваното място в Индия, именно благодарение на този исторически паметник, който влиза в списъка на ЮНЕСКО.

Белият мраморен мавзолей е построен от Шах Джахам в памет на неговата трета съпруга Мумтаз. В строителството са взели участие около 20 000 души и 1000 слона. То продължава 20 години.

Архитектурният стил на Тадж Махал обединява ислямската, персийската, османската, турската и индийската култура. Сутрин дворецът има розов цвят, привечер – млечнобял, а през нощта – златист.