За страничния наблюдател порно индустрията често изглежда твърде отдалечена от ежедневието, пише Independent в свой материал, който предлага интресен поглед към света на филмите за възрастни.

Макар и почитателите на порно филми да харесват този тип творби, те рядко се замислят за хората, които участват в тях, какво мотивира да изберат това поприще и какво възнаграждение получават за своя труд.

В опит да намери отговор на тези въпроси, Independent провежда интервю по Skype с Дерек Хей - основател на мениджърската агенция LA Direct Models, която представлява много от най-големите звезди в порно индустрията. Самият той е работил като порно актьор преди да съоснове компанията през 2000 г.

Поради естеството на настояща си работа, Хей е добре запознат с трудовите възнаграждения в индустрията. Той разкрива, че заплащането не е твърдо, а зависи от това какво е склонен да направи актьорът. Така например една порно актриса може да очаква да получи около 1000 долара за сцена, в която участва с мъж, и около 700-800 долара, ако си партнира с жена. Хонорарите могат да варират в рамките на 10-20%, в зависимост от името на изпълнителя и неговия агент, както и от други фактори.

Заплащането обаче може да нарасне значително повече за определени сцени, особено ако включва сексуален акт, който актьорът не е изпълнявал до този момент. В такива случаи студиото повишава хонорара, за да стимулира актьора.

За какви суми ства въпрос в тези случаи? Хей казва, че за първата си сцена с анален секс например изпълнителят може да вземе между 2000 долара и 6000 долара. „Виждал съм и по-високи хонорари, но те не са често срещани,“ казва Хей, цитиран от Independent.

Годишните възнаграждения при жените варират в широк диапазон и зависят много от самите актриси, техните характеристики и агенциите, които ги представляват. Като цяло обаче актрисите не печелят колкова много, колкото се смята в обществото, казва агентът.

„Не мисля, че някой освен най-големите звезди печели повече от половин милион на година, но ако някои водещи актриси правят по 300 000-400 000 долара годишно, това все пак са много пари в представите на повечето хора.“

Интересна подробност е, че жените в порно индустрията са много по-добре платени, отколкото мъжете. В същото време обаче мъжете имат предимството, че могат да работят повече, отбелязва Хей.