Когато стартираше, платформата Airbnb често се рекламираше като по-евтина алтернатива на хотел за онези туристи, които искаха да се слеят с местната среда. Днес обаче тя се разширява на по-луксозни територии.

Компанията обяви тази седмица, че е закупила платформата Luxury Retreats.

Придобиването ще внесе в клиентската база на Airbnb луксозни имоти - "висококачествени обяви от световна класа с услуги, като консиерж, и широка гама от удобства," се казва в изявление на Airbnb, цитирано от T+L.

Платформата разполага с 4000 имота от висок клас по целия свят, включително и карибския остров Некер на Ричард Брансън (където Барак Обама наскоро се научи да кара кайт сърф) и италианската вила на Франсис Форд Копола - Palazzo Margherita (която разполага със своя собствена пицария).

Според Bloomberg от Airbnb са платили 300 млн. долара, за да се сдобият с Luxury Retreats.

Тази сума може да е сигнал за нова посока, в която услугата за споделяне на дома е възможно да поеме, като вече споменатото придобиване е само едно от многото, които Airbnb може да направи тази година.

Тъй като компанията се опитва да се превърне от услуга за наем на жилища в пълномащабна туристическа агенция, то тя се обръща към предоставяне на допълнителни услуги за пътуване, като коли под наем и дори резервации на полети.

В края на миналата година Airbnb представи новата си инициатива, наречена Airbnb Trips, която предполага не само настаняване, но и преживявания. Тя дава възможност на хора, които не разполагат с дом за отдаване под наем, да организират обиколки и дейности за туристи през платформата.

Луксозните имоти все пак не са напълно непозната територия за Airbnb. Знаменитости често използват платформата, за да си резервират ексклузивни домове.

Миналата година, по време на Super Bowl, Beyonce резервира имот за 10 000 долара на нощ от Airbnb. Гуинет Полтроу е отсядала в няколко луксозни имоти, отдавани през платформата, включително имение за 40 млн. долара в Кан.

Семейство Кардашиян пък е резервирало почивни чрез Airbnb по целия свят, включително Ню Йорк, Малибу, Търкс и Кайкос и други.