С новите транспортни връзки и туристически приложения, които подобряват планирането и резервациите, дори и най-уединените кътчета на Земята са станали по-близки от всякога. Все пак има някои места по света, които никога няма да видите в туристическите брошури, за което си има причина.

Дали това ще е остров, населен с отровни змии, или тайните архиви на папата, дестинациите в този списък са затворени от обществеността.

Ето 10 интересни места, които нямате право да посещавате.

Зона 51, Невада

"Зона 51“ е американски свръхсекретен военен полигон, разположен в местността Грум Лейк (Groom Lake) на около 90 мили от Лас Вегас.

Намира се в 51-и квадрант на военно-въздушната база „Нелис“. Сред основните дейности в зоната са проектиране, създаване на нови летателни апарати и пробни полети с тях, както и изучаване на чужди военни самолети, хеликоптери и оръжия.

Клуб 33, Анахайм, Калифорния

Кой казва, че Дисниленд е само за деца? В тематичния парк се намира Club 33 - частен клуб, който е открит 1967 г. Club 33 е място за инвеститори и известни личности. Чакането за влизане в него е няколко години и става само с покана и предварителна такса – между 25 000 и 100 000 долара, а годишният членски внос е 12 000 долара.

В замяна членове имат достъп до две зали за хранене, VIP карти, паркиране на автомобили, джаз салон. Това е единственото място в Дисниленд, което предлага алкохолни напитки.

Пещерата Ласко, Франция

Тук се намират най-известните образци на изкуството от късния палеолит. Рисунките са датирани до отпреди около 17 хил. години. Изобразени са основно големи животни, за които на базата на откритите фосили се знае, че са населявали района.

През 1979 г. пещерата Ласко е включена в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Поради атмосферните влияния, които увреждат стенописите, през 1963 г. тя е затворена, ценните праисторически рисунки са реставрирани.

През 1983 г. близо до нея е създадено копие на пещерата, с точни имитации на скалните изображения, което е достъпно за посетители.

Остров Северен Сентинел, Андамандски архипела, Индия

Остров Северен Сентинел е е обграден с коралови рифове, а в по-голямата си част е покрит с гори. Островът е родина на сентинелците - коренното население на острова, които са няколко десетки, отказват контакт с външни хора и са настроени изключително враждебно към тях.

Това е едно от последните племена, с които все още не е установен контакт. Евентуален досег с външни лица може да донесе болести, към които сентинелците нямат имунитет, или да предизвика насилие, поради което около острова е установена забранена зона с радиус 4.8 км.

Повеглия, Венето, Италия

Малкият остров Повеглия до Венеция се описва от местните жители като едно от най-ужасяващите места на земята. За острова се носят страшни легенди, като това, че е бил последно убежище за хиляди пациенти по времето на черната чума, както и за психично болни.

Почвата на острова е пълна с човешки останки и лепкав прах, получен при изгарянето на хилядите трупове. Смята се, че хората са се опитвали да се скрият от чумата тук, но тя ги застига и са погребвани в ями, а често и изгаряни.

Гробницата на Кин Ши Хуанг, Сиан, Китай

Гробницата на първия китайски император Кин Ши Хуанг се състои от сложни подземни пещери, пълни с всичко, което императорът е получавал през живота си. От официалното й откриване през 1974 г. са открити повече от 2000 уникални статуи. Експертите вярват, че има още около 8000 наоколо.

Китайското правителство може би никога няма да позволи разкопаването на императорската гробница заради силното уважение, което изпитва към него. Туристите днес могат да видят само малка част от комплекса, а гробницата вероятно ще остане неизследвана завинаги.

Международното семехранилище Свалбард, Шпитцберген, Норвегия

В международното семехранилище в Свалбард се съхраняват образци от семена на основните селскостопански култури. Предполага се, че тук има над 850 000 семена. Хранилището е създадено под егидата на ООН и е финансиран от Норвегия.

Собствена зона в семехранилището има всяка страна. Задачата му е да предотврати унищожението на семената в резултат на възможна глобална катастрофа - падане на астероид, ядрена война или глобално затопляне.

Ватикански архив, Рим, Италия

Тайните архиви на Ватикана не са много тайни, противно на името си. Може да получите достъп до тези, които ви интересуват, но не и в стаята в която се съхраняват. В архива на библиотеката на Ватикана има безценни документи, които датират от началото на християнството. Съкровищата включват кореспонденцията на художника Микеланджело с бившите папи, папски призив за Четвъртия кръстоносен поход, и други.

Като цяло тук има около 35 000 тома книги, запълващи невероятните 85 километра рафтове. През 17 век, по заповед на папа Павел V, тайните архиви са отделени от Ватиканската библиотека и учените имат много ограничен достъп до тях. Те са напълно затворени за външни лица до 1881 г., когато папа Лъв XIII ги отваря за изследователите.

Клуб Уайт, Лондон, Великобритания

Това е най-известният мъжки клуб във Великобритания, основан от Франсис Уайт през 1693 г. В началото клубът се е занимавал само с продажбата на горещ шоколад, но след 300 г. се превръща в типичен частен мъжки клуб.

Тук не се приемат никакви жени, а всеки, който иска членство, трябва да бъде поканен от вече съществуващ член и да бъде одобрен от други двама члена. Изключение има само за представители на кралското семейство, важна особа или добре позната звезда.

Остров Ilha de Queimada Grande (Змийският остров)

Островът е разположен на около 90 мили от брега на Бразилия и по него няма никакви следи от човешко присъствие. Бразилското правителство е забранило на хора да стъпват тук, защото той е обитаван от някои от най-отровните змии в света - Golden Lancehead.

Тяхната отрова е толкова силна, че с едно впръскване може да убие 2 души. За нея дори няма открита противоотрова.