Президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговите привърженици използват реторикаq обвиняваща Китай, че краде американските работни позиции.

В опит да отвърнат на тези обвинения, китайски работници споделиха пред CNBC, че положението е твърде ясно за тях още от десетилетия: американски компании идват в индустриалните паркове на Китай и строят фабрики, след което наемат китайски работници срещу малка част от размера на заплатите в САЩ.

Така американските компании, могат да продават по-конкурентноспособно продуктите си на потребителите в САЩ, които получават стоки на по-ниски цени, а китайските работници имат възможност да работят за заплати, които могат да ги извадят от бедността.

Понастоящем Доналд Тръмп търси начини да промени това статукво. CNBC разговаря с китайци, работещи за американски компании, позиционирани в индустриален парк, намиращ се на 2 часа път от Шанхай.

"Не мисля, че Тръмп е прав. Американските компании идват, за да инвестират тук. Те жънат дивиденти, както и ние. Ситуацията е win-win”, казва Жао Юнлин, който посочва, че работи за американска компания.

Няколко от интервюираните работници споделят, че изпитват притеснения какво ще се случи с тях, ако Тръмп успее да премести индустрията обратно на територията на САЩ.

„Много предприемачи отвориха фабрики тук и преуспяват. Ако Тръмп настоява фабриките да се върнат обратно, това може да им навреди“ споделя мъж, който се представя за Гуо. Той работи от три години в шивашка фабрика, собственост на американци.

Американските мениджъри са по-опитни от нашите, което води до по-добри условия за труд и по-добра поддръжка на оборудването, казва Гуо, като не пропуска да отбележи, че изпитва притеснения относно потенциалното напускане на Китай от страна на работодателите.

За китайците работните позиции, които се отварят от американски компании, помагат на населението да се измъкне от бедността. Въпреки това техният успех не бива да се приема като загуба за американците.

"Китайските работници се трудят здраво. Това, което правим ние във фабриките, отнема дълги часове и не всички хора искат да го вършат. Така че не мисля, че ние крадем работните места на когото и да е било“, казва местен работник на име Чен.

Освен това китайските работници се притесняват, че икономическият успех на страната им ще измести индустриите към още по-евтини дестинации.

Според Чен, за да се избегне пренасочването на бизнеса към страни с по-евтина работна ръка, решението би било в повишаването на квалификацията на местните работници. По този начин те ще могат да заемат по-специализирани позиции, добавя Чен.