Храна за милиардери: Как се приготвя бургер за 5000 долара
Хапва ли ви се хамбургер за 5000 долара? Да, няма грешка в нулите! Точно толкова струва FleurBurger 5000, който се предлага в ресторанта на шеф Хюбърт Келър в Лас Вегас. И според журналиста на CNBC Робърт Франк, сандвичът си струва всяка стотинка!
В материал за финансовата медия Франк описва какво стои зад това уникално кулинарно изкушение. В началото на материала журналистът уточнява, че е смятал, че да се плати такава сума за един бургер е откачено и дори неприлично... но това е било, докато не е опитал първата хапка.
Франк наблюдава как шеф Келър запечатва на тиган кофте от говеждо месо от първокласната японска порода „Кобе“ (върви за по над 200 долара за килограм), поливайки го с масло и запазвайки го сочно и богато на аромати.
След това готвачът запича няколко резена първокласен гъши дроб (около 100 долара за килограм) и смесва патешка мас и още масло, в която сотира планина от нарязани трюфели (над 3000 долара за килограм). След като е привършил с топлинната обработка, Келър подрежда внимателно съставките между двете половини на разрязана питка бриош.
На финала идва и най-важната съставка – бутилка Petrus, реколта 1995 г. Тази бутилка, която може да стигне цена от над 5000 долара в някои ресторанти, върви в комплект с бургера и е идеалното допълнение към този кулинарен шедьовър.
Идва и моментът на истината. Франк отхапва от бургера... и остава без думи. „Точните ми думи пред камерата бяха – „О! Уау. О, боже мой!““ пише журналистът.
А дали би платил 5000 долара за този бургер? Абсолютно, казва той и добавя – „ако съм милиардер“.
Изглежда и други мислят като него, защото шеф Келър вече е сервирал 28 Fleur бургера в своя ресторант.