Николай Караянев е изпълнителен директор на „Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт“- компанията, която управлява новия супермодерен комплекс „Сан Стефано Плаза“ в идеалния център на София.

Има ли интерес към площите в комплекса? С какво се отличава „Сан Стефано Плаза“ от други висок клас комплекси в столицата? На тези и други въпроси отговаря Николай Караянев – инженер с над 30 годишен опит в строителството.



- Г-н Караянев, какъв е интересът към площите в комплекса една година, след като получи разрешение за ползване?

- „Сан Стефано Плаза“ е модерен, многофункционален комплекс, разположен срещу Българска национална телевизия и в близост до Докторска градина и Орлов мост, с жилищна, търговска и офисна част върху разгъната застроена площ около 56 000 кв.м. Престижното местоположение на „Сан Стефано Плаза“, както и отличителните му качества на високотехнологична и „зелена“ сграда привличат интереса на български и чуждестранни компании и граждани. Сградата има Aкт 16 и разрешение за ползване от февруари 2016 г. В момента основно функционират търговският център, подземният паркинг, вече се запълват и офисите и има засилен интерес към жилищната част.

Започнахме с магазин "Билла“, който ние наричаме "котвата", тъй като привлича и други наематели. В момента в Търговския център „Сан Стефано Плаза“ имат свои обекти и предлагат услуги веригата дрогерии dm, аптека "Субра“, книжарница, оптика, химическо чистене. Предстои откриването на два ресторанта - „Щастливеца”, по който извършваме строително-монтажни работи, и ресторант Road House Grill, известна италианска верига с около 90 ресторанта в Италия. В „Сан Стефано Плаза“ ще бъде третият й ресторант в България. Ще има банков клон на Общинска банка, галерия, пура бар, цветарски магазин, биомагазин, фитнес и СПА, винарна, сладкарница и др.

- Какъв е интересът към жилищната част на „Сан Стефано Плаза“?

Има сериозен интерес и много обаждания. Това е обяснимо. Комплекс „Сан Стефано Плаза“ разполага с около 115 жилища от висок клас - апартаменти, мезонети и ателиета от 70 до 399 кв. м. Жилищната част е от затворен тип, със специален достъп към входовете на жилищата от ул. „Сан Стефано“ и ул. „Шейново“, денонощна охрана и система за видеонаблюдение, много зеленина. Имотите се наемат или купуват директно от нас като инвеститор и ние може да правим преустройства и промени в жилищата, съобразени и с вкуса на клиента. Това е още едно голямо предимство на жилищната част на „Сан Стефано Плаза“ наред с престижната локация, високата енергийна ефективност, възможността за автономно управление и отчитане на разходите за отопление, охлаждане и топла вода, както и много други предимства на комплекса.

- Какви са другите предимства, които остават скрити за очите на обикновените минувачи?

Вероятно това, което сме вложили в сградата като материали и оборудване. В „Сан Стефано Плаза“ сме внедрили най-доброто в световен мащаб. Инженерните системи съответстват на модерна енергоефективна и технологична сграда, изградена по начин, който рядко се среща в България. Сградата е напълно независима от Топлофикация, с автономно отопление, охлаждане, битово горещо водоснабдяване за всеки апартамент. Жилищата разполагат с автоматично управляеми щори, което спомага за енергийната ефективност. Изградена е модерна система за сградна автоматизация – BMS (Building Management System). Всички системи се управляват дистанционно по предварително зададен график – осветление, вентилация, климатизация, помпи, щори и др.

Отличителна особеност на комплекса е озеленяването. Тук има над 50 растителни видове - в партерната част и общите пространства на търговския център, във външната градина и зеления покрив с площ около 800 кв. м. Всички материали, сградни инсталации и системи са съобразени с изискванията за високо ниво на ефективност и опазването на околната среда. Иновативните решения гарантират дълголетие и устойчивост на комплекса.

- Проблемите с паркирането в центъра на София са пословични. С какъв паркинг разполага комплексът?

В „Сан Стефано Плаза“ има четири подземни нива с паркоместа. Втори, трети и четвърти сутерен са с по около 150 места всеки или общо 450 паркоместа са достъпни за паркиране на гражданите. На всяко ниво са предвидени и 6 паркоместа за инвалиди. Първият час е безплатен за посетителите. На първи сутерен в паркинга сме инсталирали една зарядна станция за електромобили, която вече има клиенти. Предвидили сме места за бъдещи такива станции на втори, трети и четвърти сутерен. Електроенергията за зарядната станция в паркинга на „Сан Стефано Плаза“ се добива от фотоволтаична система, която се намира на покрива на комплекса. Така, че и тук елементът на „зеленото” е напълно завършен.

- Какви са другите иновативни „зелени” решения?

- В комплекс „Сан Стефано Плаза“ е изградена система за събиране и повторно използване на дъждовните води, за да се намали риска от наводнения и ограничи ползването на питейната вода като ресурс. Изградили сме автоматизирана система, с която връщаме тези води нагоре и напояваме всички зелени площи в комплекса. Тази вода може да се използва и за миене на околните пространства. Имаме хубав вътрешен двор, както и зелен покрив. Цялата сграда е оборудвана с LED осветление с възможност за димиране. Комплексът е изключително енергийно ефективен. Това бе доказано при направеното термографско обследване, където се отчетоха минимални топлотехнически загуби. Доказателство за енергийната ефективност на вложените материали и системи е полученият сертификат Клас А на сградите.

Сградите в многофункционален комплекс „Сан Стефано Плаза“ са в процес на сертифициране по международния стандарт за устойчиво строителство BREEAM 2013. Кандидатстваме за сертификати в три категории – жилища, офиси и търговска част. Очакваме от Великобритания първия сертификат по BREEAM за офисната част. Колкото до жилищата, вярваме че „Сан Стефано Плаза“ ще стане първата сграда в този сегмент в България, която ще бъде сертифицирана по този стандарт. Получихме награда Сграда на годината в категория „Многофункционални сгради“, притежаваме и награда „Зелена сграда“ в същата категория. В комплекса всичко е екологосъобразно, спазени са всички правила за устойчиво строителство.

- Каква е вашата визия за развитието на комплекса. Прочетохме, че в събота е имало състезание по математика за ученици под егидата на акад. Благовест Сендов?

Да, в учебния център на комплекс „Сан Стефано Плаза“ се проведе състезание по математика за ученици под егидата на Благовест Сендов. Беше безплатно. Участваха около 140 деца от 4-ти, 5-ти, 6-ти и 7-ми клас, всички много мотивирани да се справят с по-нестандартните математически задачи, подготвени от висококвалифицирани преподаватели. Това състезание е една много добра инициатива на екипа на Школа „Сан Стефано”. Комплекс „Сан Стефано Плаза“ разполага с модерна многофункционална галерия, в която вече се организират различни събития. От 8 март т.г. ценителите на изящното изкуство ще могат да видят и първата картинна изложба в Галерия „Сан Стефано“- „Исторически романтизъм“, на майстора на историческата живопис в нашето съвремие Васил Горанов.

Стремежът ни е комплексът да бъде не само много добро място за живеене и работа, което предлага всички необходими услуги, но и да се превърне в средище за културен и обществен живот.