1. Цялата страна е съставена от острови, което я прави вторият по големина архипелаг в света.

В действителност, Филипините имат около 7500 острова, но едва 2000 от тях са обитавани, а почти 5000 са без имена на глобалната карта.

2. Тук има около 175 говорими езици, като 171 от тях смятат за "живи", а останалите четири се говорят от местни племена.

Официалните езици на страната са филипински и английски език.

3. Около 11% от населението на страната работи извън граница – повече от 11 милиона души. В действителност, от Филипините идват около 25% от всички чуждестранни медицински сестри. В Съединените щати филипинци са втората по големина азиатско-американска група, след китайците.

4. Филипинци са луди по баскетбола! Ще видите импровизирани кошове, издигнати на всеки ъгъл, млади мъже, често носещи потници на NBA и местни отбори, които играят във всяка зала. Тяхната професионална Баскетболна асоциация Филипини е втората най-стара в света, след тази на NBA.

5. Филипинците обичат бокса и когато най-известният им боксьор - Мани Пакиао се бие, това е като национален празник. Според доклад на филипинската полиция, когато има мач, престъпността пада до нула, толкова запалени са по своя играч.

6. Филипините произвежда и изнася повече кокосови орехи от всяка друга страна в света. Всяка година те изпращат около 19.5 милиона тона плодове (наречен "Буко").

7. Докато повечето от съседите им в Югоизточна Азия са будисти, Филипините е единствената азиатска нация, която е предимно от християни, като 90% от населението почита тази религия (и около 80% от населението са римокатолици заради испанското колониално влияние).

8. Филипинци са много социални и прекарват колкото е възможно повече време със семейството и приятелите. Междувременно те поддържат връзка с купища SMS. Изчислено е, че филипинците изпращат около 400 милиона текстови съобщения всеки ден само в страната. На година по света те разменят по 142 милиарда SMS. Това е повече от общия брой на дневните текстови съобщения, изпратени в САЩ и Европа взети заедно.

9. Една от най-забележителните геоложки формации в света - вулканът Taal се състои от един остров (Лусон), който има едно езеро (Taal), с по-малък остров в езерото (Volcano остров), който от своя страна има езеро с малко островче.

10. Филипинското население премина прага от 100 милиона души през 2014 г. и се класира като 12-тата най-многолюдна страна в света. С годишен ръст от около 2 %, това е една от най-бързо развиващите се страни в света.

11. Манила, столицата на Филипините е градът с най-голяма гъстота на населението в света (и с някои от най-лошите задръствания!). В действителност Манила обхваща само 65 квадратни км., но има 1 660 714 жители. Метрото свързва няколко града и обслужва над 12 милиона души.

12. Филипинският остров Палаван е обявен за един от най-добрите остров в света от Condé Nast Traveler, Travel & Leisure и други издания, благодарение на зашеметяващата си природна красота - бели пясъчни плажове, лагуни, невероятни места за гмуркане.

13. Страната е претърпял едно от най-големите вулканични изригвания в историята - на 15 юни 1991 г., когато Пинатубо избухна. Взривът е бил толкова силен, че е изхвърлил 10 милиарда тона магма и 20 милиона тона токсични серен диоксид. Вследствие на това глобалната температура се понижава с около 0,5 градуса, а разрушаването на озоновия слой нараства значително.

14. Jeepneys са уникална форма на транспорт, които много хора в Манила и други места във Филипините използват всеки ден. В действителност те са подобие на военните джипове, които американската армия използва след Втората световна война. Изобретателните филипинци разширяват кабините, в които могат да се настанят около 18 пътници.

15. Филипинци обожават своите молове! В действителност те служат като общностни центрове, тъй като са чисти, безопасни, и най-важното - климатизирани. Освен обичайните магазини тук има безброй места за хранене, фитнес зали, магазини за хранителни стоки, банки, здравни клиники, нощни клубове, паркове, концертни амфитеатри и дори църкви. В действителност, Филипините е дом на три от десетте най-големи търговски центрове в света - The Mega Fashion Hall, SM City North EDSA и SM Mall of Asia.

16. Сред безбройните природни чудеса на Филипините, остров Camiguin се откроява, тъй като е дом на най-много вулкани на квадратна миля на всеки остров на Земята. Тук има повече вулкани (7), отколкото градове (5). Сега е търсена туристическа дестинация с плажове с бял пясък и приятелски настроени местни жители, но не се притеснявайте - вулканите са в застой от 1950.

17. Пътници и туристи се тълпят на островния рай Боракай, известен като един от най-добрите плажове в света с прахообразна с бял пясък. Той е само 10 кв.м, но приема по около 1.5 милиона посетители от страната и чужбина всяка година, което го прави най-популярната дестинация във Филипините.

18. Страната се намира в пояса на тайфуните на западния Тихи океан и около 19 тайфуна преминават през нея всяка година. Някои от тях достигат до над 250 км/ час и хиляди хора стават тяхна жертва.

19. Учтивостта е форма на изкуство във Филипините. Повечето чужденци ще бъдат наречени като "сър" и "мадам", без значение от възрастта им. Ще видите по-млади хора се отнасят към по – възрастните жени и мъже с "ates" и "kuyas" (нещо като по-голяма сестра или брат, съответно). Филипинци уважават и ценят родителите си и го демонстрират по много начини в ежедневието. Пациенти в напреднала възраст, с увреждания, както и бременни жени дори имат отделно обслужване в банки и ресторанти и не чакат на таксиметровите опашки.

20. Филипинци са гостоприемни, щастливи и имат по-голямо чувство за хумор! В действителност те са една от най-щастливите страни в света според индекса на Gallup.