Никога не сте били фен на бягането? Сега ще променим мнението ви. Обуйте удобни маратонки, единият крак пред другия и се пригответе да разберете ползите от тичането.

Добро е за сърцето

Тичането си е вид кардио. Тичането, дори от пет до десет минути на ден, с ниска скорост, ще доведе до драстичен спад на опасността от сърдечни заболявания, сочат редица изследвания. В сравнение с нетичащите, редовно тичащите са два пъти по-малко застрашени от инфаркт.

По-еуфорични са (т.нар. runner's high)

Когато тичате, вашият мозък произвежда два мощни химикала – ендрофин и ендоканабиноидите. Последното звучи ли ви като канабис? Има си причина. Химически, ендоканабиноидите, които тялото произвежда по време на тичане, са производни на някои от активните съставки на марихуаната, които предизвикват някои от психотропните ефекти от употребата й.

Ето защо поне част от еуфорията вследствие на интензивно физическо натоварване, означавана като runner's high, се дължи на ендоканабиноидите, но заедно с ендорфините.

Укрепва ставите

Проучване на близо 100 хиляди бегачи и ходещи установява, че то не увеличава риска от остеопороза при хора, които правят редовно по 40 км. В действителност, проучването показва, че бегачите е два пъти по-вероятно да не страдат от остеоартроза в коляното, в сравнение с ходещите. Това се дължи на факта, че тичайки, правите вашите кости и хрущяли по-силни, точно като мускулите.

Гори доста калории

Тичането изисква много гориво (калории). Реално един 70 кг човек ще гори на минута около 12 калории при тичане с около 15-16 км/ час. И при това на равен терен. Ако има изкачвания или вятър, горите повече.

Перфектното упражнение за крака

Най-големите мускули в тялото ви са на краката. Когато тичате, вие тренирате мускулите от вътрешната и външната страна на бедрата, прасците, глезените, коленете.Тренировка за коремната област

Бягането подпомага за стягане на коремните мускули за по-изправена стойка и баланс.

Винаги може да го правите

Пътуване по работа? Не харесвате фитнес залите? Имате само 10 минути, за да тренирате? При тичането нямате ограничения, може да го правите когато искате и по колкото искате.

Особено подходящо е за заети жени, които не искат да се ангажират с класове тренировки или такива, които не им харесват. И не забравяйте: Най-добрата тренировка е тази, която действително ще направите.

Бягащите са единни

Тяхната общност е единна. Много често има цели групи от хора, които тичат заедно, участват в различни каузи и инициативи.

Действа като медитация

Много тичащи споделят, че когато тичат и са сами, това им помага да преосмислят проблемите и да намерят решения. Ако имате стресов проект, вземете си една почивка за тичане и може да помогне да се върнете освежени и вдъхновени. Подобно на медитацията, то подобрява фокусирането и в борбата с депресията.

Може да го направите сега

При тичането няма какво да учите, то е напълно естествен процес, за който не ви трябва нещо особено и за който няма нужда от уроци. Просто обуйте удобни маратонки и тръгвайте.