14 десерта, които не трябва да пропускате да опитате в Италия
Ако сте на екскурзия в Италия, със сигурност ще си поръчате поне веднъж паста или пица. Дори е задължително.
Но колкото и вкусни да са те, винаги има нужда и място за десерт. А в Италия разнообразието е огромно, а всеки един изкушаващ.
Вижте предложения за няколко десерта, които няма да ви разочароват.
Струфоли
Пържени тестени топчици, хрупкави отвън и меки и въздушни отвътре, покрити с мед, канела и поръсени с портокалови корички.
Гранита
Този замразен десерт е нещо между сорбе и прочутия италиански сладолед. Може да бъде овкусено с лимонов или мандаринов сок, мента и горски плодове.
Тирамису
На италиански „тирамису“ означава буквално "Вдигни ме на крака!", „Ободри ме!“ заради двете си съдържащи кофеин съставки - кафето и какаото. А в съчетание с бишкоти и маскарпоне крем, няма какво друго да искаме.
Каноли
Тези тубички пържено тесто идват от Сицилия и обикновено се пълнят с рикота.
Шоколадов трюфел
Той се прави с два вида сладолед, шоколадов сос, лешници в карамел. Поръсени с какао, те са изкушаващи.
Пицеле
Вафлено или бисквитено тесто, приготвено в гофретник. Вкусните блатове се навиват и се пълнят с крем.
Marrons glacés
Ако обичате много сладки десерти, този е за вас – кестени в захарен сироп и глазура.
Кростата
Този популярен десерт е с вековни традиции и често се поднася с плънка от плодове или рикота.
Сфолиатини
Тестото за този десерт се приготвя с машина за паста и се оформя като опашка на омар. Глазират се или се пълнят с крем.
Бишкоти
Тези двойно печени бисквити се наричат кантучини и се предлагат с чаша кафе или чай.
Панфорте
Името му значи „силен хляб“. Приготвя се с много сушени плодове и ядки, а вкусът му идва от богатството на подправки.
Пана котта
Лек и приятен крем, приготвен с мляко и желатин.
Брути бони
Тези „грозни“ сладки, наречени така заради вида им, всъщност са много вкусни. Приготвят се с целуфчено тесто и лешници.
Бомболонас
Тези понички са известни като "калорийни бомби." Пълнежът им варира от шоколад през яйчен крем до сладко.