Американският президент Доналд Тръмп в крайна сметка използва iPhone на Apple, въпреки че преди време призоваваше за бойкот на продуктите на компанията. Причината е, че телефонът с операционна система Android, който използвал, не бил безопасен, съобщава NBCnews.com

В туит в сряда Дан Скавино-младши, директор на отдел „Социални мрежи“ в Белия дом, каза, че Тръмп използва новия си iPhone в последните няколко седмици, включително за да изпраща туити.

Предишните публикации в Twitter на Тръмп също бяха изпратени от iPhone, но вероятно става въпрос за устройство на негови служители. Макар че според Скравино-младши Тръмп използва iPhone-а си от две седмици, туити от 25 март бяха отбелязани като идващи от телефон, работещ с Android.

Редица запознати източници съобщиха, че Тръмп използва Samsung Galaxy S3 с Android на Google, но това така и не беше потвърдено официално. През януари New York Times съобщи, че телефонът не е сигурен. Това означава, че той е уязвим на хакерски атаки, което поражда сериозно безпокойство, защото американският президент би бил ключова мишена на хакерите.

Конгресмени призоваха за инспекция на телефона на Тръмп. Конгресменът Тед Лиу изпрати писмо през февруари до Комисията по надзор и реформи с искане да разследва телефона на президента заради опасения, че лесно може да бъде хакнат.

Приемането на iPhone вероятно е сигнал, че ледовете между Тръмп и Apple започват да се топят. На предизборен митинг миналата година американският президент призова хората да бойкотират продуктите на Apple, защото технологичният гигант отказа да отключи iPhone, замесен в стрелбата в Сан Бернардино.

В този случай ФБР поиска от Apple да отключи телефон, принадлежащ на стрелеца, но генералният директор на компанията Тим Кук нарече искането „смразяващо“ и реши да не съдейства.

На първо място, Apple трябва да даде информация за този телефон на службите за сигурност. Смятам, че трябва да бойкотирате Apple, докато даде информация на службите за сигурност“, каза Тръмп по време на предизборен митинг миналата година.