Инвеститорите, които влагат парите си в щатски индексни фондове, рядко търсят изненади. Онези, които са инвестирали наскоро в индекса Russell 2000 обаче, получиха такава - под формата на слабо позната китайска компания, чиито акции скочиха над 4500%, откакто започнаха да се търгуват на Nasdaq през 2015 г., пише Bloomberg в свой материал.

Пазарната стойност на Wins Finance Holdings - компания, която осигурява финансиране на малки бизнеси и им отдава оборудване под наем, надмина 9 млрд. долара през февруари. Това е близо четири пъти повече от онлайн кредитора LendingClub, който реализира 50 пъти по-големи годишни продажби от китайската компания.

Най-любопитното е, че няма явна причина за този шеметен полет на ценните книжа на Wins. Дори самата компания публикува изявление, в което казва, че няма представа на какво се дължи повишението.

В опит да намерят отговор на този въпрос, журналистите на Bloomberg посещават бляскав небостъргач на Time Square в Ню Йорк, в който, според официалните документи, се помещава щатската централа на Wins. Там обаче няма и следа от бизнеса. Вместо това на 37-ия етаж на сградата – където би трябвало да се намират офисите на Wins, се разполага компанията Forefront Capital Advisors, основана от Брадли Рейфлър, който е бивш член на борда на китайската фирма.

Рейфлър е известен на Уол Стрийт като съосновател на Pali Capital – брокерска компания, която през своите най-добри дни е била достатъчно печеливша, че да хвърли 4 млн. долара за покер парти с певеца Джон Ледженд. Pali се разтурва след спор между двамата й съоснователи, а компанията майка на бизнеса подава документи за несъстоятелност.

Рейфлър, който обяви лична несъстоятелност през януари, живее в ранчо от 142 акра в северната част на щата Ню Йорк. Той напуска борда на Wins миналата година, когато компанията обмисля да започне да предлага кредити в САЩ, за да избегне конфликт на интереси с кредиторския бизнес на Forefront.

Около трима служители на Wins все още работят в неговия нюйоркси офис, казва Рейфлър, но отказва да разкрие техните имена. Той споделя още, че не знае кой ръководи Wins в момента, но споменава, че наскоро е обядвал с Джанминг „Джими“ Хао, който е регистриран като председател и съвместен изпълнителен директор на компанията.

„Аз съм много лоялен,“ казва Рейфлър, цитиран от Bloomberg. “Ако бях открил някаква нередност, щях да се чувствам по различен начин.“

В търсене на отговори, репортерите на Bloomberg посещават и централата на Wins в Пекин, но резултатът е същият. Рецепционистката в сградата им споделя, че едва неколцина служители на компанията работят в офиса. Журналистите са препращани към представители в САЩ и в Китай, но навсякъде получават отказ за коментар или не успяват въобще да осъществят контакт.

През миналата фискална година Wins е генерирала оперативни приходи от 9.8 млн. долара, или с 34% по-малко от предходния период.

Wins е това, което е днес в резултат на своето придобиване от Sino Mercury Acquisition Corp – компания, която е създадена единствено с цел да осъществява придобивания. Тя е основана от Ричард Шу, с помощта на Рейфлър. Джанминг Хао е изпълнителен директор на компанията, която се листва на Nasdaq през 2014 г.

При придобиването на Wins Finance Group от Sino не се извършва парична транзакция. Вместо това основателят на Wins – Уанг Хонг, става мажоритарен акционер в новата компания.

Днес Хонг притежава 67% от акциите на Wins, което, поне на хартия, го превръща в милиардер. През декември миналата година той сключи сделка за продажбата на дела си на цена от 19.35 долара за акция, което представлява 79% отстъпка от цената на ценните книжа в деня на подписването на споразумението.

Кандидат-купувач е базираната в Хонконг компания Freeman FinTech. Десет бивши директори на компанията подлежат на потенциални санкции от местния регулатор, във връзка с провалена сделка през 2011 г., която е коствала на компанията близо 10 млн. долара.

Според информация от Wins, сделката по придобиването на дела на Хонг все още не се е осъществила, защото се разследва от Хонконгската фондова борса.

Хонг не е единственият вътрешен човек, който притежава голям дял от Wins. Всъщност, след дебюта на компанията на Nasdaq през октомври 2015 г., тя е била пред угрозата да бъде отписана от борсата, тъй като не е имала достатъчно акционери. Wins обжалва решението на Nasdaq и през февруари 2016 г. съобщава, че ще остане на борсата.

Същият месец Wins променя главното си седалище в Ню Йорк и това и отваря пътя към включването в индекса Russell 2000. Подемът на акциите й обаче настъпва едва няколко месеца след включването в индекса, което е индикация, че причината за повишението е друга.

Според Рейфлър и Шу, който е бивш президент на Wins, подемът може да се дължи на късите позиции. Когато инвеститорите скъсяват дадени акции, те продават заети от друго място книжа, като разчитат, че след това ще могат да ги купят на по-ниска цена. Когато обаче броят на достъпните акции е малък, тези обратни покупки могат да доведат до сериозен ръст.

В момента акциите на Wins се търгуват с 34% под своя пик, достигнат през февруари тази година. Това обаче е напълно достатъчно да даде на компанията пазарна капитализация от около 6 млрд. долара.