Най-известният луксозен хотел в Северна Корея отвори повторно врати след ремонтни работи, които доведоха до модернизирането на съветския му стил от 80-те години на миналия век, пише Bloomberg.

Хотел Koryo е една от най-известните и видими забележителности в Пхенян с двойните си кули в центъра на столицата. Той беше затворен за няколко месеца, докато първите три етажа бъдат премоделирани. Стаите за гости са останали непроменени.

Сега хората, които влизат в хотела, попадат в по-светла и по-съвременна обстановка, може би разочароващо за много чужденци, които търсят екзотични преживявания. Тя рязко контрастира с пищния, съветски стил на предишното лоби.

Хотел Koryo е построен през 1985 г. по инструкции на „вечния президент“ на Северна Корея, покойния основател на страната Ким Ир Сен, който искал сградата да се превърне в символ на силата и модерността на КНДР.

Хотелът е популярно място за организиране на срещи на местния елит, на чуждестранни бизнесмени, дипломати и други хора, които могат да си позволят сравнително високата цена. Чаша капучино в лобито се продава за около седем долара. Най-евтините стаи се предлагат за 100 до 120 долара на нощ.

Хотелът, който се намира близо до основната гара на Пхенян, разполага също с вътрешен басейн и сауна, много места за хранене, включително въртящ се ресторант на върха на една от кулите му, книжарница и други удобства, за които човек може само да мечтае в провинциален хотел в Северна Корея.

Елате с нас на тайна разходка из Северна Корея (снимки)Северна Корея е едно от най-загадъчните места в света

През 2015 г. голям пожар овъгли горните етажи, въпреки че мащабът на щетите и другата информация, свързана с огъня, така и не бяха разкрити. Със своите 43 етажа Koryo отдавна е засенчван по височина от други хотели.

Едни от тях са 47-етажният Yanggakdo и 105-етажният Ryugyong във формата на пирамида, който е най-високият в Северна Корея.

Yanggakdo е по-популярен сред посетителите, които идват в страната за първи път и не разполагат с много средства, и е от по-нисък клас, в сравнение с Koryo. Ryugyong се строи от десетилетия и все още не е приемал гости.