Ръководенето на най-бързо растящия и доходоносен отдел на Amazon.com се отплаща на Андрю Джеси.

Ръководителят на Amazon Web Services, включващ облачния бизнес на компанията, е спечелил 35.4 млн. долара от акции и около 179 000 долара от заплати, показват данните на базираната в Сиатъл компания, цитирани от Bloomberg.

Джеси, който стана генерален директор на отдела преди една година, е най-високоплатеният сред шестимата ръководители на Amazon, чиито възнаграждения бяха оповестени публично, включително заплатата на генералния директор Джеф Безос.

Джеси ръководи отдела за изкуствен интелект, който трябва да подкрепи облачните услуги на компанията. Този отдел, в който Джеси работи от 11 години, постигна рекордни приходи от 12.2 млрд. долара миналата година, след като компанията въведе програма за разпознаване на образи, услуга за превръщане на говора в текст, наречена Polly, и инструменти за създаване на приложения за разговори.

AWS има центрове за данни в цял свят и те предоставят услугите си на много големи компании, като Netflix и Capital One.

„Ние в AWS сме щастливи да намаляваме разходите и бариерите за научаване от машините и изкуствения интелект, така че организации с всякакви размери да могат да се възползват от тези развити техники“, написа Безос в ежегодното си писмо до акционерите, публикувано миналата седмица.

Подобно на другия технологичен гигант Alphabet, Amazon плаща на ръководителите си главно с предоставянето на ограничени акции веднъж на две години. Това ги отличава от големи компании в други индустрии, които обвързват заплащането с конкретни цели, като приходи или възвръщаемост от акции.

Подчертаването на определени критерии „може да накара служителите да се фокусират единствено върху краткосрочна възвръщаемост за сметка на дългосрочния растеж и иновациите“, отбелязва Бордът на директорите на Amazon.

Миналата година компанията повиши и Джефри Уилк в генерален директор на бизнеса с потребителски стоки, като му предостави пакет от компенсации на стойност 33 млн. долара. Голяма част от средствата идват от ограничени акции.

Вицепрезидентите Джефри Блекбърн и Диего Пиасентини получиха съответно 22.2 млн. долара и 23.7 млн. долара, повечето от които също идват от акции, предоставяни през година.

Генералният директор Джеф Безос, който е вторият най-богат човек в света с нетно състояние от 77.7 млрд. долара, е получил обичайната си годишна заплата от 81.840 млн. долара и 1.6 млн. долара от търговия с акции.