Продажбите на iPhone намаляват през първите три месеца на тази година спрямо същия период на предходната 2016 г., сочат последните резултати, обявени от Apple. Технологичният гигант е продал 50.8 млн. броя смартфона към края на първото тримесечие, което е спад от 1% на годишна база, предава BBC.

Изпълнителният директор Тим Кук отдава намалението на това, че потребителите очакват новия модел iPhone, който ще бъде пуснат на пазара по-късно през настоящата година.

В резултат на информацията, акциите на Apple поевтиняха с 2%, след като преди това бяха ударили рекорден връх поради силни очаквания за добър финансов отчет.

Въпреки спада в продажбите на основния продукт на компанията, приходите скачат с 4.6% на годишна база, до 52.9 млрд. долара. Това обаче е доста по-нисък резултат, отколкото вещаеха прогнозите.

Причина за повишаването на приходите се явява 18% скок в резултата на други продукти на компанията, като услугите Apple Pay, iCloud и App store, които са генерирали 7 млрд. долара през първите три месеца на тази година.

По думите на Кук, ръст в продажбите има още при Apple Watch, AirPods и слушалките Beats.

Приходите от продажби на смартфони отчитат ръст от 1%, до 33.4 млрд. долара, въпреки по-малкото реализирани бройки. Това е така, тъй като потребителите са залагали през тази година главно на модела iPhone 7 Plus, който е с по-висока цена.

Първото тримесечие на годината винаги се характеризира с по-ниски продажби, тъй като това е първият период след коледните празници, където обикновено се постигат най-сериозните финансови резултати.

Въпреки това, има разочарование от финансовия резултат на Apple, тъй като акциите на компанията достигнаха рекордна цена поради добрия темп на ръст в приходите на технологичната корпорация.

Самият Тим Кук е посочил пред инвеститори, че продукти, като Apple Music, Apple TV, iTunes и прочее, се развиват добре, но реалното състояние на компанията се измерва с резултатите, свързани с iPhone моделите. Поради тези думи годината обещава да е доста интересна, тъй като компанията ще пусне новия си модел iPhone през тази година, навръх 10-годишнината на марката смартфони.

Всичко друго, освен основно подобрение по всички показатели по iPhone, би се приело като проблем от инвеститорите, които залагат, че новият модел смартфон ще е истински блокбастър, а не лъскаво копие на предшественика си.

Анализатори от GlobalData Retail отбелязват, че приходите на Apple от продажби на iPhone намаляват с 7 млрд. долара спрямо същия период от преди 2 години.

Една от причините за по-ниските приходи се оказва китайският пазар. Приходите от там намаляват с 14%, като според Тим Кук причината може да се търси във валутните колебания.

Според Тим Кулинг, анализатор от Canalsys, причината е съвсем друга – китайският пазар се характеризира с множество устройства от по-нисък ценови клас, които конкурират iPhone в редица спецификации.

По думите му, Apple много трудно биха могли да извадят нещо действително революционно, като анализаторът очаква новият iPhone да има по-голям екран.

На фона на всичко това, печалбата на Apple скача с 4.9% на годишна база, до 11 млрд. долара.

Компанията вече обяви, че ще разпредели допълнителни 50 млрд. долара между своите акционери.

Наличните парични средства на Apple удариха рекорд, достигайки до 256.8 млрд. долара, като компанията е поставена под напрежение да обяви какво планира да прави с огромната сума, която притежава в кеш.