Смартфоните Google се харесват на потребителите, тъй като те редовно и своевременно получават обновленията на Android. Това, разбира се, няма да продължи вечно. Обичайна практика е компаниите да прекъсват поддръжката на устройствата.

Така последните престават да получават новите версии Android, както и обновленията за безопасност.

В духа на това, Google разказа кога ще настъпи този неприятен момент за смартфоните Pixel и Pixel XL.

И двата телефона бяха пуснати през октомври 2016 г. Google гарантира обновяване на операционните им системи до октомври 2018 г. С други думи, устройствата разполагат с 2 години гарантирана поддръжка.

Нищо не пречи на компанията да излезе извън този срок и да продължи да пуска обновления, но ако това не се случи, няма повод за удивление.

Достатъчно голям ли е този срок? По-скоро да, отколкото не.

Две години са достатъчно много време за един смартфон. За този период е напълно нормално потребителят да хвърли поглед към ново устройство.

Разбира се, има смартфони, които се поддържат и по-дълго време. Техните производители не дават такива гаранции, каквито Google, и във всеки един момент поддръжката може да се преустанови.

До края на поддръжката на Pixel и Pixel XL има повече от годината. През този период те ще продължават да бъдат добре защитени.