Криптовалутата биткойн мина границата от 1500 долара за първи път в историята си. Така по време на снощната търговия виртуалната валута постигна нов ценови максимум от 1515.99 долара, сочат данните на CoinDesk.

Представянето на биткойн от началото на годината е впечатляващо. За първите 4 месеца на годината криптовалутата записа ръст от цели 56%, след като започна периода на цена от 968.23 долара. По този начин биткойн стана по-скъп от златото.

За сравнение, цената за тройунция злато възлиза на 1235.57 долара към момента на публикуване на материала, като от началото на годината тя е нараснала с 7.4%, сочат данните на goldprice.org.

Зад буйния ръст на биткойн стоят основно два фактора. Япония призна виртуалната валута за легално платежно средство, в резултат на което има масивно изкупуване на биткойн от страна на японските инвеститори, сочат данните на cryptocompare.com.

Другата и по-важна причина за засиления интерес към виртуалната валута са новините около новия борсово търгуван фонд (ETF), базирaн на цената на биткойн. Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) в САЩ веднъж отказа да одобри новия фонд, но няколко седмици по-късно обяви, че ще преразгледа решението си.

За целта, в срок до 15 май, всички заинтересовани страни могат да пращат становищата си „за” или „против” до регулатора. Въпреки че подобен ETF има малки шансове да бъде допуснат до конвенционалните пазари, това бе възприето от инвеститорите като шанс за биткойн да пробие на реалните фондови борси.

Ако фондът получи зелена светлина от SEC, ще стане първият в света подобен финансов инструмент, който намира място сред традиционните пазари. Според анализатори, шансовете обаче никак не са големи, тъй като криптовалутата, по естеството си, не подлежи на контрол, а по-скоро на внимателно наблюдение.

Според различни мнения, това няма да позволи пускането на подобен ETF на регулиран пазар. Спекулира се, че SEC може да намери начин да вкара биткойн в голямата игра, като вземе предвид цената на виртуалната валута, формирана само на борсите, намиращи се в САЩ.

Все пак очакванията са, че SEC ще потвърди решението си да не допусне ETF, базиран на биткойн. Зад предложения фонд стоят близнаците Уинкълвос, които се прочуха след съдебната си битка с Марк Закърбърг относно идеята за Facebook.

Към момента на публикуване на материала биткойнът се търгува за 1 507.15 долара.