Хората трябва да колонизират друга планета в следващите 100 години или ще се изправят пред заплахата от изчезване. Това предупреждава известният физик Стивън Хокинг.

Думите са изречени в нов документален филм на BBC, носещ името „Стивън Хокинг: Експедиция Нова Земя”, който ще бъде пуснат на екран по-късно през тази година.

В лентата професорът излага прогнозата си, че човешката раса има едва 100 години, преди колонизирането на друга планета да стане наложително, става ясно от съобщение до медиите, цитирано от CNBC.

„С климатичните промени, закъснелите астероидни удари, епидемиите и нарастващата популация, нашата планета става все по-несигурна”, казва Хокинг.

Предишни прогнози на професора сочеха, че човечеството има около 1000 години, преди да се изправи пред изчезване. Сега перспективата му очевидно се е променила.

Хокинг редовно предупреждава за опасностите, които крие бъдещето, като през последните няколко години притесненията му се засилват.

В началото на миналата година ученият предупреди за опасностите от ядрена война, глобално затопляне, генетично създадени вируси и изкуствения интелект.

„Въпреки че шансът за бедствие на планетата Земя през близките години може и да е доста нисък, той се увеличава с течение на времето и ще стане почти сигурен през следващите 1000 или 10 хил. години”, казва Хокинг в интервю пред BBC.

„В това време ние трябва да се разгърнем в космоса и към други звезди, като така бедствие на Земята няма да значи и края на човешката раса”, казва той. „Въпреки това, няма да успеем да установим колонии в космоса през следващите 100 години, поради което трябва да сме много внимателни през този период”, добавя Хокинг.

Знаменитият учен не е единствената голяма фигура в технологиите и науката, която предупреждава за опасността от изчезване на хората.

По-рано през тази година милиардерът Илон Мъск посочи, че хората някак си трябва да се слеят с машините или рискуват да станат излишни в епохата на изкуствения интелект. Основателят на Tesla вече работи по този въпрос чрез новата си компания Neuralink.

Основателят на Alibaba Джак Ма също предупреди, че обществото ще срещне десетилетия на „болка” поради разкола, който ще предизвикат новите технологии и интернет.