Моята прогноза е, че Законът за бюджета за 2017 г. няма да се налага да бъде актуализиран в нито един от параметрите му. Това заяви в Министерския съвет министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА.

По думите му, сметката за председателството ще бъде допълнена, но това не предполага актуализация на годишния Закон за държавния бюджет за 2017 г. Бюджетът, така както го подготвихме в края на 2016 г., и както беше одобрен от парламента, има достатъчно възможности да удържи новите политически решения и необходимостите на страната от финансиране до края на годината.

Що се отнася до новите размери на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и свързаните с нея други размери на пенсии, министърът каза, че ще бъде изготвено и предложено в срок, изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Това е отделен закон, който регламентира размерите на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Ангажиментът, който договорихме с Обединените патриоти, е за увеличаване на минималните пенсии от 1 юли и от 1 октомври и той остава непроменен, посочи финансовият министър.

Помолен да коментира спирането на приватизацията на акции и дялове на държавни дружества, министър Горанов каза, че приватизацията до голяма степен е изиграла своята роля. Фокусът е върху новия начин на управление на държавната собственост и прекратяването на всякакви спекулации, свързани с теми за приватизация на обособени части или акции и дялове в отделните министерства, посочи министърът.

Горанов съобщи, че се обсъжда внасянето на неуспелия да извърви законодателен път и да финишира законопроект за концесиите. Процедурата трябва да започне наново, законопроектът предстои да бъде внесен от народни представители в този парламент.

Това е допълнение към стратегията за държавната собственост, тъй като в него са описани процедурите за публично-частно партньорство, най-вече концесиите, обясни министърът.

По думите му, стратегията за концесиониране на летище София остава непроменена. Няма причина между предното правителство с министър Московски и премиер Борисов и сегашното със същия персонален състав да променяме стратегията за управление на летище София. Ще стартира процедура за неговото концесиониране отново, добави Горанов.