Всеки път, когато нов iPhone навлиза на пазара, обичайна гледка са дългите опашки пред вратите на магазините на Apple с нетърпеливи хора да се сдобият с първите бройки.

Но цената на iPhone-те варира много в отделните страни, така че ако в идните месеци пътувате до САЩ, Япония или Хонконг, можете да си купите телефон оттам и да спестите над 300 долара (270 евро).

За хората, които искат да си купят iPhone 7, най-достъпните се продават в САЩ (815 долара), Япония (815 долара) и Хонконг (821 долара). Най-скъпите телефони се продават в Турция (1200 долара), Бразилия (1115 долара) и Русия (1086 долара). Това означава, че iPhone 7 в Турция струва почти с 50% повече, отколкото в САЩ.

„Ако сте на ваканция в Турция, Бразилия, Русия или Гърция, опитайте да избегнете магазините на Apple, тъй като цената на iPhone-те е с 25 до 50% по-висока, отколкото в САЩ. Най-евтино е да си купите телефон в Япония, Хонконг, Малайзия и Канада“, отбелязва Джим Рийд от Deutsche Bank, цитиран от испанския сайт Libremercado.com.

Разликата в цената се дължи на политическата нестабилност в Турция и оскъпяването на американския долар спрямо други валути като турската лира след победата на Доналд Тръмп на президентските избори.

Данните се съдържат в доклада „Карта на цените в света 2017“, изготвян всяка година от икономистите на Deutsche Bank. Изследването включва за първи път класация на „качеството на живота“, която използва фактори като процент на престъпността, климат, трафик и замърсяване.

Освен това се вземат предвид цените на над 20 представителни продукта като Coca-Cola, чифт дънки, хотелска стая или билет за кино. В изследването са включени 47 града в света.

iPhone-ът се превърна в общ елемент във всички страни в света. Подобно на индекса Big Mac, който сравнява нивото на цените в отделните страни въз основа на цената на хамбургера Big Mac на McDonald’s, популярността на iPhone го прави подходящ за използване за същата цел.