Още в началото на 80-те години известният океански изследовател Жак Ив Кусто и неговият екип посещават остров Сипаден, край бреговете на Борнео, за да запишат документален филм за кристалните му води.

Един от акцентите в този филм е загадъчна подводна пещера, в която са открили много кости и скелети от морски костенурки. Поради липса на по-добро обяснение, Кусто предполага, че вероятно стари морски костенурки се насочват към мястото, за да срещнат смъртта си мирно и тихо.

В действителност, костенурките влизат в пещерата случайно, а след това се губят в лабиринта от тунелите. Невъзможно е да намерят изход и в крайна сметка губят живота си.

Остров Сипадан, разположен в Селебско море, край източния бряг на Сабах, е единственият океански остров в Малайзия. Издигайки се на 600 метра от морското дъно, той се образува от живи корали, които са разположени върху изчезнал вулканичен конус, който се развива в продължение на хиляди години.

Островът се намира в сърцето на Индо-тихоокеанския басейн, в центъра на едно от най-богатите морски местообитания в света, посочва Amusing Planet.

Сипадан е известен с костенурките, с които изобилстват водите му. Тук се срещат и множество други обитатели на морския свят, като например баракуди, риби папагали, акули и други.

#Sipadan Photo by GoPro Hero 4 Silver

Публикация, споделена от Marcus Yueyang Zhang (@markus_zzzz) на

Входът на Пещерата на костенурките се намира отстрани на голяма варовикова стена, която започва няколко метра под повърхността и се спуска право надолу на дълбочина около 600 метра.

Той е разположен на 20 метра под повърхността. Голям знак близо до входа предупреждава неопитните водолази да не влизат без подходящо оборудване или опит.

#sipadan #scubadive #turtlecavern #scuba

Публикация, споделена от 妍清浅 (@katherine_xiaoyan) на

Вътрешността на пещерата е сложен лабиринт от камери и коридори. Подът на камерите й е покрит с фин бял пясък, който е обсипан с кости от мъртви костенурки. Тези невинни жертви са влезли в пещерата може би да си починат или да се скрият от хищници.

Веднъж озовали се вътре обаче, те се губят и умират. Костенурките не са единственото дишащо въздух животно, което се дави в пещерата. В някои нейни части се срещат и скелети от делфини.