Шест години, след като покойният Стив Джобс представя дизайна на сградата, четири години след началото на строителството и хиляди стъклени и соларни панели (да не говорим за безбройните прелитания на дронове) по-късно, впечатляващият, футуристичен и природосъобразен кампус на Apple, наречен Apple Park, се приближава до завършването си.

Напоследък излизат и детайли около това как проектът поглъща Джобс преди смъртта му през 2011 г. Според Стив Леви от Wired, срещите с базираната в Лондон арехитектирна компания Foster + Partners "често продължавали по пет или шест часа, заемайки значително време от последните две години от живота на Джобс."

Новата централа на компанията, която се намира недалеч от първия й дом на Infinite Loop Drive в Купертино, Калифорния, е новото футуристично работно място за 13 000 нейни служители там.

Тя включва вече емблематичния кръгообразен кампус с над 260 000 кв. м работни площи, огромно отворено пространство в средата, 9 000 дървета, (които все още се засаждат), както и чисто новият център за презентации Apple Steve Jobs Theatre, който е с капацитет за 1 000 души и ще бъде мястото, където повечето нови продукти на Apple ще бъдат представяни.

A post shared by Michael (@michaelalan42) on

Новият кампус с площ 150 акра използва множество революционни материали и дизайни от бъдещето. Навсякъде има огромни стъклени панели, а покривът на центъра за събития е една от най-големите структури от въглеродни влакна в света.

Apple също така ще използва система от така наречените подове, която е определяща за начина, по който Apple Park изглежда и функционира. Подовете заменят офисите. В отделените със стъкла зони, според Wired, има бюра, които скриват на практика всички кабели и могат да се коригират с натискането на два бутона.

Гигантът от Силициевата долина е вманиачен по отношение на детайлите в Apple Park. Компанията дори проектира нов вид кутия за пици, за да запазва свежестта на пайовете, докато ги транспортира из огромния кампус.

Apple Park също така е природосъобразна сграда. В добавка към слънчевите панели и собствения център за генериране на електроенергия, основната сграда в Apple Park се охлажда посредством система за въздухопроводимост, която работи различно (и по-ефективно) от типичните климатични инсталации.

Централата с форма на пръстен също така е построена върху огромни амортисьори, които да я защитат в случай на земетресение.

Дизайнът на Apple Park е пълна противоположност на този на старата централа, който представлява група несвързани помежду си сгради с малко открито зелено пространство по средата.

Кампусът трябваше да отвори врати миналия месец, но дори и с всичките тези подробности, изнесени напоследък, засега не става ясно кога Apple ще отвори Apple Park и кога всичките й служители ще се преместят там.