Когато чуят думата политика, повечето хора се сещат за мъж на средна възраст, облечен в елегантен костюм, и рядко я свързват с жена.

Френският сайт Sympa-sympa.com разчупва стереотипите и преставя десет жени политици, които доказват, че комбинацията от красота, интелигентност и решителност е възможна.

1. Мара Карфаня



Мария Розария Карфаня е италианска жена политик, бивша манекента и бивша телевизионна водеща. Политическата й кариера започва през 2004 г., когато става член на партия „Форца Италия“. Тя превръща борбата за правата на жените в своя основна кауза.

През 2008 г. Карфаня инициира приемането на закон, който обявява проституцията за престъпление, наказвано с глоба. В Италия я наричат „Мара красавицата“.

2. Йорданската кралица Рания



Рания Ал Абдуллах, кралица на Йордания, е съпруга на крал Абдуллах II от 10 юни 1993 г.Тя е представителка на неправителствена организация, която създава през 1995 г. и която помага на жените да участват в икономическия живот на страната и да създават нови компании.

Рания защитава правата на жените, започна кампания срещу малтретирането на деца и основа първия център за жертвите на малтретиране. Тя също така помага да подобряването на сътрудничеството между държавните органи и местните организазции, които защитават семействата.

3. Кристина Кирхнер



Тя беше президент на Аржентина от 10 декември 2007 г. до 10 декември 2015 г. Сред приписваните й успехи са намаляването на влиянието на олигархичните кланове и на медиите, работещи в тяхна услуга, както и на влиянието на епископите от Католическата църква, които по традиция са силно свързани с военните и профсъюзите.

Аржентина се освободи от бремето на външния дълг и натрупа голям резервен фонд благодарение на износа на селскостопански стоки. Пенсионната система беше национализирана, отпуснати бяха средства в подкрепа на семейството, а безработицата рязко намаля. Кирхнер планира да участва на следващите президентски избори през 2019 г.

4. Орли Леви-Абекасис



Орли Леви-Абекасис е израелска манекенка и телевизионна водеща, както влиятелна жена политик. Тя работи за разрешаването на проблеми с „трудни“ тийнейджъри, възстановяването на безплатните извънучилищни дейности, разширяването на достъпа до безплатни зъболекарска грижи, намаляването на съществуващата пропаст между бедни и богати и предлагането на общински жилища.

Леви-Абекасис отделя специално внимание на темата за децата, които са станали жертва на престъпления, извършени от възрастни. Според предложения от нея законопроект съдът трябва да плати обезщетение на засегнатото семейство. Първоначално обезщетението ще бъде платено от държавата, но след това то трябва да бъде възстановено от осъдения извършител.

5. Руби Дхала



Руби Дхала е член на Либералната партия в Канада. Тя работи в Камарата на общините от 2004 до 2011 г. През 1984 г. Руби пише писмо до индийския премиер по време на конфликта в Индия, за даго помоли да спре военните действия в Панджаб.

По онова време тя е само на десет години. Наред с политическата си дейност тя участва и в няколко холивудски филма.

6. Ева Каили



Тя е избрана за първип път за кмет на Солун, когато е само на 24 години. След това става депутат в гръцкия парламент и член на Комисията за национална отбрана и външни работи.

Преди да стане част от политическия живот в страната си, Ева работи като журналист и телевизионен водещ и прави репортажи за основната гръцка телевизия Мега Ченъл.

7. Кристен Джилибранд


Тя е северноамериканска жена политик и сенатор от щата Ню Йорк от 2009 г. Бори се за правата на жените, за подобряването на здравната система и за увеличаването на заплатите на служителите, отговарящи на телефон 911.

Джилибранд защитава правата на жените по време на съдебни дела и е участвала в различни дела за сексуално насилие в университетски кампуси и в армията. Тя е известна с политиката си на прозрачност и е първият политик, който предложи да публикува безплатно списъка с официалните си визити и обществени събития, както и личното си финансово състояние.

8. Шеридан Оливейра



Шеридан Естерфани Оливейра де Анчиет заема поста секретар за развитието на човешките ресурси в Бразилия до 2014 г. Тя беше избрана в Конгреса същата година и стана първата жена, гласувала за отстраняването на бившия президент на Бразилия Дилма Русеф.

По нейна инициатива бяха разработени редица програми с цел подобряване на живота на жителите на северния бразилски щат Рорайма, включително програма за кредитиране, предназначена за над 50 000 семейства. Тя подкрепи и жени, работещи в селското стопанство и създаде програми за хора с физически увреждания.

9. Колинда Грабар-Китарович

Тя е първата жена президент на Хърватия и е член на консервативната партия Хърватски демократичен съюз. Нейни снимки по изрязани бански обиколиха световните медии.

10.Моза бинт Насер Ал Миснед



Смятана е за една от най-влиятелните жени в арабския свят. Нейна е инициативата за превръщането на Катар в нова Силициева долина. Паркът на науките и технологиите, който отвори врати в Катар през 2008 г., беше създаден с цел да привлече компании и предприемачи от цял свят. Паркът привлече инвестиции за 225 млн. долара и прие компании лидери на световно ниво като Microsoft, Shell и General Electric.

Нейна е и инициативата „Град на образованието“ в Катар – кампус извън града, който се простира на площ от 2500 хектара, където студентите могат да присъстват на конференции с известни американски и международни университетски преподаватели.