Електронните винетки ще заменят сегашните хартиени стикери за леките автомобили.

Ще има възможност както за еднодневна, така и за т.нар. „уикенд-винетка“, а цените на електронните винетки няма да превишават стойностите на настоящите. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в предаването „Денят започва“ по БНТ днес.

Министърът изтъкна, че след въвеждането на електронната система за плащане на такси за ползване на републиканската пътна мрежа моделът на ценообразуване ще бъде по-гъвкав от досегашния, а годишната винетка ще може да е със срок от една година от датата на купуване. Ще има по-голям приход в държавата, а тя ще печели от липсата на разпечатване, съхранение и разпространение на сегашните хартиени стикери.

С въвеждането на тол-системата най-натоварени ще бъдат тежкотоварните автомобили. Те рушат и амортизират в най-голяма степен републиканската пътна мрежа. Този модел е най-справедлив. „Не само ще отчитаме тонажа на превозното средство, а и изминатите километри“, допълни министърът.

България е страната с най-ниското таксуване при преминаване през територията й, отбеляза Николай Нанков и уточни, че целта на тол-системата е да има един безопасен, сигурен и самофинансиращ се сектор в инфраструктурното изграждане на нашата страна.

След въвеждането на новата система за таксуване по пътищата, приходите само в първата година ще бъдат 800 млн. лв., докато при сегашната система те са 300 милиона лв. годишно.

Процедурата за тол-системата отново е спряна - заради подадените жалби, до произнасянето по тях. Според Нанков, процесът по въвеждане на тол-таксите се саботира умишлено от заинтересовани страни, които имат материален интерес да не бъде въвеждана такава такса. Министърът изтъкна, че за да се спечели войната по пътищата, трябва да се спечели войната за тол системата.

Процедурата по изграждане на тол-системата е на финалната си права. Има подадени 6 оферти и се очаква решението на компетентните институции по подадените жалби. Ако решението е в полза на възложителя, ще бъде назначена комисия за разглеждане на офертите. В обозрими срокове тол-системата ще бъде факт, заяви категорично министърът.

Министър Нанков информира, че ще бъде персонализирана отговорността на ведомството, ще бъдат извършени и някои структурни промени в агенция „Пътна инфраструктура“ с цел оптимизиране на работните процеси. Наред със звеното, което отговаря понастоящем за поддръжката на републиканската пътна мрежа, нашата цел е да създадем специализирано звено в областта на пътната безопасност.

Двата тунела по магистрала "Хемус", които се ремонтират в момента, ще бъдат готови до края на юни. Отварянето на единия от тях обаче ще се забави до края на юли заради ремонт на моста, който следва непосредствено след него, обясни регионалният министър.

По думите му, в момента ремонтните дейности по тунелите "Ечемишка" и "Витиня" вървят в много бързи темпове. Магистралата ще е отворена за активния летен сезон. Другата тръба на "Ечемишка" ще бъде затворена за ремонт в края на летния сезон, за да бъде подготвена за зимата.

Така тунелът ще бъде първото подобно съоръжение в страната, което ще е реновирано по всички европейски стандарти за безопасност, като ще има транспортна връзка между двете тръби в случай на необходимост при авария.