Малкият реактивен самолет Vision Jet на компанията Cirrus със сигурност ще внесе промени в индустрията на частните самолети.

С цена от 1.96 млн. долара, миниатюрният Cirrus е най-достъпният частен реактивен самолет в продажба в момента. Всъщност, цената му е наполовина по-малка от втория най-евтин реактивен самолет.

Разработването на Vision Jet започва преди 10 години, споделя вицепрезидентът по маркетинг и комуникации на Cirrus Бен Ковалски пред Business Insider.

Производственият модел на Vision Jet осъществи първия си полет през май 2016 г. Няколко месеца по-късно самолетът бе сертифициран и от Федералната авиационна администрация на САЩ. Компанията в момента работи по увеличаване на производството и доставките.

Според Ковалски Vision Jet се цели в частни собственици и в авиокомпании, извършващи регионални полети.

Ето малко повече подробности за Cirrus Vision Jet:

Cirrus Vision Jet е най-новото попълнение на пазара на много леките частни реактивни самолети. Основните му конкуренти са HondaJet и Embraer Phenom 100.

От пръв поглед си личи, че Vision Jet is не прилича на никой друг самолет на пазара. Вместо с традиционна форма, при Vision Jet опашката е с отличителна V-образна форма.

Това също така е първият реактивен частен самолет, който се предлага с един двигател —Williams International FJ33-5A. Според Cirrus самолетът може да достигне максимална височина от 8 500 м и да излети на разстояние от едва 620 м.

С едно зареждане Vision Jet може да прелети 1 850 км със скорост 555 км/ч, или 2 220 км със скорост от 444 км/ч.

Самолетът се сглобява в Дълът, Минесота, като фюзелажът му е направен от въглеродни влакна. Кабината е изненадващо просторна, с височина 1.25 м и широчина 1.55 м.

Самолетът е с капацитет за до петима възрастни и две деца. Удобствата му включват зарядни USB портове на всяка седалка, система за забавления и осветление, което може да се променя.

Заради конструкцията си от въглеродни нишки Vision Jet разполага с големи прозорци, в това число панорамно предно стъкло в кокпита, което предлага на пилотите страхотна видимост.

Vision Jet може да бъде управляван и само от един пилот.

Самолетът е оборудван и с парашутна система от Cirrus, която се използва при спешни случаи. Според Cirrus системата, която е внедрена и в други модели на компанията, досега е спасила над 100 живота.

От Cirrus очакват Vision Jet да бъде един от най-популярните продукти на компанията. Досега тя е приела 600 поръчки за самолета на стойност общо над 1 млрд. долара.

Cirrus ще произведе около 40 самолета през първата година, като производството се очаква да се стабилизира на между 100 и 125 самолета годишно в бъдеще.