Поредна българска банка може в скоро време да има нов собственик. Това е Банка Пиреос България, която в момента е 10-а по големина в страната с активи за 2.8 млрд. лв. по данни към 31 март 2017 г.

Плановете бяха разкрити от главния изпълнителен директор на институцията Христос Мегалу, който пред медиите съобщи, че най-голямата по размер на активите банка в Гърция планира да продаде активите си на Балканите.

Тук се включват дъщерните компании в България, Румъния, Сърбия, Албания и Украйна, като всичко това трябва да се осъществи до 2020 г., с което Piraeus Bank ще намали чуждестранните си експозиции.

Банката е изправена пред основно предизвикателство за намаляване на портфейла си от лоши кредити, като парите от продажбата ще бъдат използвани за финансиране на дейността на институцията в Гърция.

"Нашата цел е да сме най-надеждната банка в Гърция", казва Мегалу пред гръцките медии, цитиран от Reuters.

Очаква се Piraeus Bank да търси нов собственик и за други активи, които са извън основния бизнес на банката. Такива са например 40-те процента дял от корабна и фериботна компания Hellenic Seaways, рибната ферма Nireus Aquaculture and Selonda и др.

Плановете на банката, която днес е оценена на 1.8 млрд. евро, е до 2020 г. да върне 2 млрд. евро от спасителния фонд Hellenic Financial Stability Fund чрез емисия облигации.

Ако сделката стане факт, това ще е поредната смяна на собствеността на родна банка. През идната седмица се очаква официално да бъде осъществено плащането от страна на белгийската KBC за придобиването на Обединена българска банка.

Заедно със СИБАНК, обединената институция ще се превърне в третата по големина банка в страната с активи за около 10 млрд. лв.

Само година по-рано (през 2016 г.) Пощенска банка придобива дейността на Алфа Банк България.

Освен това, преди броени дни от настоящата трета по големина банка у нас - Първа инвестиционна банка, обявиха, че са ангажирали Citigroup Global Markets Limited (Citi), в качеството на финансов съветник, във връзка с преглед на стратегически възможности за банката.

Разглежданите възможности включват: стратегически партньорства и/или консолидация, привличане на нови ключови инвеститори, емитиране на нов капитал за финансиране на бъдещия растеж на банката.

През изминалата седмица, по време на икономическия форум Шумът на парите, организиран от Profit.bg, изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин заяви, че нашият пазар е малък за 22 банки, дори и 15 са много.

Според него придобиването на ОББ от KBC е много приятна бяла лястовица – силен европейски играч има интерес към разширяване на дейността си в България. „При много други банки тенденцията е обратна и очаквам период на относително намаляване на инвеститорския интерес от страна на големите международни играчи.

Това ще води до консолидация и нищо чудно до година-две броят на банките в България да е оптимален, обоснован от необходимия минимум, за да се запази конкуренцията“, каза Ягодин.