Нетното състояние на Джак Ма нарасна с 2.8 млрд. долара за една нощ, на фона на прогнозите за растеж на продажбите на Alibaba Group Holding, които надхвърлиха очакванията на анализаторите. Това се случва, въпреки свиващата се икономика на Китай.

Сега 52-годишният Ма е най-богатият човек в Азия и 14-и по богатство в света, сочи Bloomberg Billionaires Index. Тази година нетното му състояние е нараснало с 8.5 млрд. долара, до 41.8 млрд. долара.

Поредното увеличение на богатството на Ма се дължи на прогнозите на най-голямата компания за електронна търговия в света за увеличение на приходите с 45 до 49% в годината до март. Това показва как инвестициите отвъд онлайн пазаруването се отплащат. Цената на акциите на
Alibaba, на която Ма е президент, нарасна с 13% до редордни висини.

Alibaba и Tencent Holdings, които доминират съответно в онлайн пазаруването и социалните мрежи, навлязоха по-дълбоко в нови области – от клауд компютинга до стрийминг на музика и видеа, на фона на забавянето на икономиката на страната. Alibaba си осигурява повече приходи от дигитални реклами, като включва елементи, като видеа на сайтовете си за пазаруване.

Тази седмица компанията ще проведе срещи с инвеститори. Днес Ма каза, че няма да обсъжда корпоративните прогнози. Той каза в изявлението си, че компанията му на практика се е превърнала в 22-ата най-голяма икономика в света, точно след Аржентина, от гледна точка на трансакции, тъй като никога не се е страхувала да мисли в големи мащаби.

Ма заяви, че
Alibaba ревизира редовно 10-годишните планове и очаква компанията му да се превърне в петата най-голяма икономика в света до 2036 г., като обслужва нарастващата средна класа в Китай, възползва се от глобалната търговия и използва ценната си база данни.

Създателят на Alibaba: След 30 г. най-добрият CEO може да е робот След 10 или 20 години хората ще работят по-малко от 4 часа на ден, прогнозира милиардерът

Думите на Ма за развитието на технологиите, движени от данните, са в съзвучие с действията на Масайоши Сон, президент на японската SoftBank, която е най-големият акционер в Alibaba. Тя инвестира милиарди долари в компании, като ARM Holdings, с намерението да си осигури лидерска позиция в бъдещия интернет на нещата.

„Интернет на нещата ще бъде нещо голямо, защото в миналото машините пиеха електричество. В идните 20 години те ще пият данни. В бъдеще нито една компания, нито една държава, нито един бизнес не може да оцелее без данни“, каза Ма пред инвеститорите.