В ерата на високите технологии ставаме свидетели на все повече младежи, които успяват да натрупат състояние, благодарение на иновативни идеи. Един от тях е българин.

Става дума за родения в България, но заминал в САЩ на 4-годишна възраст младеж на име Владимир Тенев. Към днешна дата, вече на 30-годишна възраст, той е съосновател, заедно с партньора си Байджу Бат, на стартъп компанията Robinhood Markets, чиято пазарна оценка достига внушителните 1.3 млрд. долара.

Името на Тенев нашумя през миналата година, когато попадна в списъка на списание Forbes „30 под 30”, който отличава най-перспективните личности в сферата на финансите под 30-годишна възраст. Вече в настоящата 2017 година, Тенев се радва на завидно внимание, като за него и компанията му има редица материали в авторитетни медии зад океана, като New York Times, TechCruch, CNBC и много други.

Множество платформи за рискови инвестиции вече са вложили милиони в продукта за борсова търговия Robinhood. За 4 години съществуване, базираният в Пало Алто, Калифoрния (част от Силициевата долина), стартъпът, вече има 80 служители, като за този период е успял да набере финансиране в размер на 175 млн. долара, потвърждават от самата компания пред TechCrunch.

Сред платформите, инвестирали в стартъпа, са NEA, Index Ventures, Google Ventures, Andreessen Horowitz, Aaron Levie, Snoop Dogg, Jared Leto, които общо са инвестирали 66 млн. долара в компанията. През март тази година Robinhood Markets правят и големия си удар, набирайки нови 110 млн. долара от DST Global, звеното за рисков капитал на Mail.ru Group, основано от руския милиардер Юри Милнер.

Какво всъщност представлява услугата на Robinhood?

Тенев и Бат са успели да разработят мобилно приложение за търговия на фондовите борси в САЩ, което не взема комисионна от инвеститорите при сключване на сделка на капиталовите пазари.

В САЩ обикновено посредниците таксуват потребителите с между 7 и 10 долара на всяка трансакция, което превръща Robonhood в услуга, набираща невероятна скорост. Приложението вече има над 2 млн. активни потребители, като скоростта, с която расте, е впечатляваща – по 140 хил. нови акаунта месечно.

Към края на април тази година чрез приложението Robinhood са осъществени сделки за 50 млрд. долара, като липсата на комисионни е спестила на потребителите 500 млн. долара.

Макар и приложението да е кръстено на митичния герой Робин Худ, който ограбвал богатите и дарявал на бедните, едноименната компания все пак трябва да монетаризира услугата си. Това се случва чрез начисляване на лихви върху паричните салда по акаунтите на инвеститорите, използващи приложението, става ясно от сайта на стартъпа.

Компанията има и платена услуга, носеща името Robinhood Gold, която таксува потребителите месечно с тарифа, започваща от 6 долара за малки акаунти и стигаща до 200 долара за по-големи суми. Тази услуга предоставя средства назаем на т. нар. златни потребители, без те да са внесени в акаунта им. Това в случай, че те имат инвестиционна идея, могат да се възползват от нея и да търгуват на маржин, при това веднага, дори и без да имат парите в наличност.

Вдъхновението за всичко това дошло на Тенев и Бат от движението „Окупирай Уолстрийт”, което нашумя през 2011 година, разказват предприемачите пред huffingtonpost.com. Двамата се запознали докато били състуденти в Университета Станфорд.

Навярно поради това услугата им набира все повече критици, главно представители на конвенционалните борсови посредници, които предричат скорошен крах на Robinhood. Пазарните постижения на компанията обаче съвсем не показват подобна тенденция, като навярно за Тенев и Бат вълнуващите времена тепърва предстоят.