Германските автомобилни производители трябва да пренасочат сделките си към европейски търговски партньори за сметка на британския пазар. Това заяви Александър Радван, депутат от партията на Ангела Меркел, предава CNBC.

“Когато говоря с автомобилни производители в Германия, особено в Бавария, като BMW например, и те ми казват как британският пазар е толкова важен за тях, аз им задавам въпроса, какво е по-важно – работещ европейски пазар или британския пазар?”, казва Радван.

"Мисля, че те трябва да имат приоритет към европейския пазар, не към британския, и това е отправната точка, която трябва да имаме при всички сделки”, казва политикът.

BMW, както и немските дъщерни фирми на GM и Ford, които имат заводи и във Великобритания, посочват, че брекзит може да доведе до неизчислими загуби за тях.

Европейските автомобилни производители са особено уязвими от търговските бариери, тъй като необходимите им автомобилни части могат да минат през няколко граници преди колите да бъдат напълно сглобени.

Британският премиер Тереза Мей се ангажира с това да извади Великобритания от единния европейски пазар, с цел да даде повече контрол на страната си относно миграцията.

Кабинетът на Мей ще стартира формалните разговори с Европейския съюз през идните дни.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди Великобритания миналия месец, че ЕС ще уважи интересите на 48% от британците, гласували против брекзит, но Великобритания ще трябва да „плати цената”, ако Островът прекрати правото на свободно движение на хора.

Александър Радван посочва, че всяка потенциална сделка с Великобритания за напускането на ЕС не трябва да се превръща в образец за останалите страни да направят същото. По думите му, принципната позиция на предстоящите разговори ще е обединението на Европа.

Попитан дали е пътувал до Лондон с цел да убеждава големи банки да се преместят от Лондон, Радван отговори: ”Мисля, че те вече знаят, че е чудесно в Германия, независимо къде си - във Франкфурт, Берлин или Мюнхен.”

Финансовите институции в Лондон вече правят своите проучвания къде в Европа ще е най-добре да преместят офисите си или направо целия си бизнес.