Азиатските акции поскъпват днес на фона на оптимизма по отношение на глобалния икономически растеж, докато доларът е в отбранителна позиция, след като данните за инфлацията ограничиха ръста на лихвите по щатския дълг и повдигнаха въпроси относно плановете на Федералния резерв за затягане на политиката.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.4%, докато японският Nikkei 225 скочи с 0.1%. Обемите на търговия не са особено високи, тъй като много пазари в региона са затворени заради края на Рамадана.

Перспективите за солиден глобален икономически ръст запазват оптимизма на инвеститорите по отношение на акциите в световен мащаб, въпреки че някои пазари, в това число и Уолстрийт, забавиха темпа си на растеж поради високите цени на акциите.

Ръстът на борсите бе подкрепен и от относително свободната парична политика в развития свят , като Централната банка на Япония и Европейската централна банка, все още наливат средства .

Федералният резерв на САЩ постепенно затяга паричната политика, но според инвеститорите темповете на затягане ще бъдат доста по-бавни, отколкото се иска на ръководителите на централната банка, заради ниското на ниво на инфлацията в САЩ.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации бе на ниво от 2.152%, недалеч от седеммесечното дъно от 2.103%, достигнато в средата на юни, след като изнесените вчера данни показаха, че инфлацията е по-ниска от очакванията в трети пореден месец.

Лихвата по 30-годишните облигации падна до 7.5-месечно дъно от 2.710% в петък. За последно бе на ниво от 2.722%.

По-ниските лихви поставиха долара в отбранителна позиция.

Щатската валута се търгуваше на ниво от 111.29 спрямо йената, отдалечавайки се от достигнатия през миналата седмица връх от 111.79.

Еврото се разменяше срещу 1.1194 долара, възстановявайки се бавно от триседмичното си дъно от 1.1119, достигнато в четвъртък.

По-късно днес се очакват данните на институт Ifo за бизнес нагласите в Германия, които биха могли да отворят пътя към тест на 1.1296 – седеммесечния връх, достигнат по-рано през месеца.

Цените на петрола днес нарастват леко, след като преди това бележат спад в пет поредни седмици на фона на опасенията, че намаленията на производството не ограничават свръхпредлагането на пазара.

Фючърсите на петрола от сорта брент поскъпнаха с 0.5%, до 45.78 долара за барел, след като през миналата седмица цената им падна до седеммесечно дъно от 44.35 долара.

Фючърсите на щатския лек суров петрол също поскъпват с 0.5%, до 43.22 долара за барел . В сряда цената им падна до 10-месечен минимум от 42.05 долара за барел.