Въз основа на нивата на фините прахови частици, чиято широчина е 2.5 микрона или по-малко, саудитската столица Рияд е най-замърсената в света, следвана от Делхи в Индия и Доха в Катар.

Къде тогава да отидете, ако искате да прекарате ваканцията си в столица с чист въздух? Британският вестник Daily Telegraph дава отговор на този въпрос.

10. Мадрид, ИспанияГражданите на Мадрид, особено тези, които живеят в красивия квартал Маласана, предпочитат да използват улиците, за да се разведряват, а не за да шофират. Много барове и ресторанти се намират на пешеходни улици, докато в повечето други градове неизбежно ще чувате рева на двигателите на автомобилите.

Разбира се, има много какво още да се направи, но многобройните пешеходни улици, достъпен градски транспорт и разположението на Мадрид на върха на високо плато превръщат града в една от най-малко замърсените столици в света.

9. МонакоМоже би е изненадващо, че Монако е една от най-чистите столици в света предвид факта, че градът-държава е домакин на надпревара от Формула 1. Освен това заможните му жители обичат да се придвижват със суперколи или с яхтите си.

Но според Световната здравна организация (СЗО) слънчевият град има едни от най-ниските нива на фини прахови частици, което може би се дължи на намаляващото му население (около 37 000 души според последното преброяване) и липсата на индустрия.

8. Хелзинки, Финландия

Столицата на Финландия създаде амбициозен проект, който цели да превърне притежанието на автомобил в отживелица до 2025 г. Възползвайки се от силата на новите технологии, властите искат да създадат обществен транспорт до поискване, който ще бъде толкова добър, че никой няма да се нуждае от кола.

Подобно на други скандинавски градове, Хелзинки отдавна стимулира използването на велосипеди за придвижване. Сега градът има 3860 км велоалеи, които местните жители ентусиазирано използват.

7. Талин, Естония

Средновековен Талин, с внушителните му градски стени и тесни калдъръмени улици, не е построен за автомобили. Шофирането около центъра на Стария град е непрактично, поради което той до голяма степен е затворен за автомобили.

Прибавете към това красивите зелени площи в града и прохладното крайбрежие и имате всички съставки за един от най-незамърсените градове в света.

6. Монтевидео, Уругвай

Освен сравнително чист въздух, посетителите на Монтевидео ще открият и една от най-лежерните столици в Южна Америка. Тук живеят малко над един милион души и градът е известен с пясъчните си плажове, колониална архитектура и близки лозови масиви.

Намиращ се точно на отсрещната страна на водата от оживения Буенос Айрес, Монтевидео е по-чистата, по-зелена и спокойна алтернатива на аржентинската столица.

5. Единбург, Шотландия

Още един може би изненадващ град в класацията, шотландската столица някога беше известна с мръсната си канализация и отровен смог.

Но времената се промениха. Сега въздухът в Единбург е по-чист от всеки друг град в Европа, с изключение на победителя в класацията.

4. Отава, Канада

Жителите на Отава може би трябва да благодарят на французин за чистия си въздух. През 1950 г., в рамките на план за канадския град, архитектът създал 202 кв. км със зелени площи в канадската столица, които предотвратяват градското строителство и опазват природата.

Освен това градът има схема за споделяне на велосипеди, която стимулира някои от местните жители да се откажат от автомобилите си. Населението на града е под 900 000 души. Всичко това превръща Отава в една от най-чистите столици в света.

3. Канбера, Австралия

Подобно на Отава, Канбера е малка столица с население под 400 000 души. Това може би дава на града несправедливо предимство, в сравнение с по-населените столици, като Амстердам, например, където живеят двойно повече хора.

И все пак не можете да отречето наличието на чист въздух в австралийската столица, която от години е смятана за един от най-скучните градове в страната. Може да е скучен, но поне няма да ви убие.

2. Уелингтън, Нова Зеландия

Друга малка столица с по-малко от половин милион жители. Но крайбрежният град Уелингтън е едно от най-населените места в Нова Зеландия , страна известна с красивата си природа и чист въздух.

Въздухът ще става още по-чист, тъй като властите в Уелингтън са създали амбициозни програми за енергийна ефективност и проекти за управление на боклука, които помагат на града да намали въглеродните си емисии.

1.Стокхолм, Швеция

Стокхолм беше първият град, който получи титлата „Зелена столица на Европа“ през 2010 г. и определено не почива на стари лаври. След като получи титлата, шведската столица продължи да създава зелени инициативи и успешно намали въглеродните емисии с 25% от 90-те години на миналия век.

Градът си е поставил за цел да се отърве от фосилните горива до 2050 г. и се надява да постигне тази цел, като подобри градския транспорт, намали отпадъците и увеличи биоразнообразието. Освен това велосипедите са много популярни сред жителите на Стокхолм и много от жителите му вече се отказаха от колите си.