Apple направиха поредния си ход, които сериозно подхранва слуховете, че компанията работи върху технологии за виртуална реалност (VR).

Технологичният гигант придоби SensoMotoric (SMI) - компания, разработваща ай тракинг системи (eye-tracking), предава MacRumors, цитирани от TechCrunch.

Германската компания е основана през 1991 г., като зад гърба си има значителни постижения в сферата, притежавайки свои модели хардуер (очила) и развита ай тракинг система за виртуална реалност.

През миналата година SMI представиха свой VR комплект за HTC Vive VR.

Коментарът на Apple за сделката се ограничава до класическото: „Apple купува по-малки технологични компании от време на време и като цяло не дискутираме целите и плановете си”.

Засега не са ясни детайлите около сделката, като цена на придобиването и дали немската компания ще продължи да работи като самостоятелна единица или ще се слее с новия си собственик.

Ай тракингът намира огромно приложение в системите, базирани на виртуална реалност (VR) и обогатена реалност (AR).

Благодарение на технологията foveated rendering, която проследява погледа на потребителя и изобразява всичко попадащо в него във висока резолюция, за сметка на „замъгляване” на нещата извън фокуса на погледа, VR и AR се развиват в посока създаване на изживявания с действително високо ниво на реализъм.

Ай тракинг технологиите имат голям брой приложения при комплектите за AR и VR.

През миналата година Google придобиха Eyeflience - стартъп за ай тракинг, който разработва технология, базирана на движението на очите, чрез което може да се управлява движението в даден интерфейс.

През последния месец Apple представиха ARKit - комплект, който се цели в това да създава обогатена реалност по нов и още по-пълен начин.Освен това Apple добавиха и VR съпорт към продукта си iMac Pro.