Това е поредната мода в авиацията: качвате се в самолет и откривате, че другите седалки до пътеката са празни. Сега можете да си платите за това.

Etihad Airways обави плановете си да продава „седалки без съседи“ в икономична класа, като дава възможост на пътниците да изкупят до три места до тяхното определено място. Базираната в ОАЕ авиокомпания съобщи в комюнике, че клиентите ще могат да наддават за седалките по време на резервация, а успешните оферти ще бъдат потвърдени 30 часа преди излитане. Услугата, която започва от 3 юли, ще зависи от наличието на седалки и конфигурацията на кабината.

Авиокомпанията изглежда вижда поне един потенциален проблем с новата политика: пасажери опортюнисти, които си търсят начин за купон. Закупените места ще бъдат маркирани с различни облегалки за главата спрямо останалите в кабината.

„Това дава възможност да гостите за по-голямо пространство, удобство и уединение на достъпна цена“, съобщи Etihad. Авиокомпанията не информира дали опитва да открие нов източник на приходи, като продава седалки, които в противен случай ще останат празни, или се надява, че някои пасажери ще искат да платят повече от обичайната цена за единична седалка.

Etihad обяви през януари, че генералният директор на компанията Джеймс Хоган ще се оттегли от поста си тази година на фона на стратегическия преглед на модела за растеж, който той наложи.

Хоган стимулира разрастването на авиокомпанията, като купи дялове в седем авиопревозвача, сред които Air Berlin и италианската Alitalia. Но не всички инвестиции се отплатиха. Etihad също пострада от проблемите в индустрията, включително по-ниските печалби от пътник и ожесточената конкуренция на нискотарифните авиокомпании.