Град Кучинг, намиращ се в Малайзия, е пълен с котки. Те са на тротоара, по пътните знаци, в парковете и на покривите.

Но за разлика от други градове, по-голямата част от котешкото население на Кучинг е под формата на статуи и скулптури, посочва Amusing Planet.

Котешкото обсебване произтича от името на града. "Кучинг" се смята за производно от малайска дума, която означава котка, но е също толкова вероятно то да идва от китайската дума за пристанище.

Други смятат, че името произлиза от плод, наречен "мата кучинг", който расте в Малайзия и Индонезия.

#kuchingtrip2016 #kuchingcat#padungan

Публикация, споделена от imilias (@imilias) на

Местната история предполага също така, че градът е кръстен на малък поток, наречен "Сунгай Кучинг", или река Котка на английски, който минава през града. „

Преди около 200 години държавата Саравак е част от султаната на Бруней, но като награда за помощ при потушаването на бунт, тя е предадена на британския авантюрист Джеймс Брук, който я управлява като своето лично царство.

Той подобрява състоянието на жилищата на обитателите, изгражда и болница, крепост, затвор и много други сгради. Семейството му управлява Саравак до японската окупация през декември 1941 г.

Според често повтаряна легенда, когато Джеймс Брук пристига в Кучинг, той пита местен водач за името на града, който му отговаря, че е котка.

Cats are all around in Kuching, a place meaning #cat #catstagram #kuching #kuchingcat #borneo #chinesenewyear2017

Публикация, споделена от Gabriella Varjas (@miradonna.hu) на

Най-известната писана в града е Музеят на котките, съдържащ над 4 000 артефакта, включително картини и паметници, свързани с котки. Изложбите включват мумифицирана котка от древен Египет, галерия от реклами, свързани с котката, и петте вида диви котки, открити в Борнео.

Друга легенда разказва, че през 50-те години хората в Борнео умирали от малария. Властите разпространяват инсектицид, който макар и да помага в борбата с комарите, убива голям брой котки на острова.