Минималната заплата в бедстващата Венецуела ще бъде вдигната с цели 50%. Това стана ясно, след като президентът на страната Николас Мадуро обяви плановете си пред отбрана аудитория, предава CNN.

Това може и да звучи като добра новина в ушите на някои хора, но реалността е точно обратната – поредното увеличение на минималната заплата няма да помогне на обикновените венецуелци.

Инфлацията в страната, обхваната от протести за свалянето на Мадуро от власт, ще удари чудовищните 720% през тази година, по данни на Международния валутен фонд.

Така новото увеличение на минималната заплата само подхранва инфлацията във Венецуела, като обезценява стойността на местната валута със светкавични темпове и по-скоро изглежда като популистки ход, целящ оставането на власт на Мадуро.

Това е третият път през тази година, в който правителството увеличава минималното възнаграждение. Цените на храната и медикаментите нарасват не само на седмична база, но и на дневна.

Увеличаването на заплатите не успява да навакса темповете на ръст в инфлацията, която е отражение на политиката на правителството, водена от години. Страната страда от липса на храна, медикаменти и стоки от първа необходимост.

В резултат на последното увеличение, минималното възнаграждение във Венецуела ще достигне 97 531 боливара месечно. Това се равнява на 12.53 щатски долара, по данни на неофициалния валутен курс на dolartoday.com. Местните използват тази платформа, тъй като се смята, че официалният обменен курс, определян от властите във Венецуела, е сериозно надценен.

Към минималната заплата са включени и купони за храна за 250 531 боливара, като с тя общата стойност на месечното възнаграждение достига 32.19 долара.

За сравнение, при последното увеличение на минималните плащания през април тази година стойността им възлизаше на 46.70 долара на месец.

Това е потвърждение, че инфлацията в страната изяжда доходите на венецуелците с неконтролируема скорост.

Обявлението на Мадуро идва след екстремна седмица, дори и за настоящите стандарти на стагнираната южноамериканска страна.

През миналата седмица полицейски служител на име Оскар Перез открадна правителствен хеликоптер с помощта на съучастници и летя над столицата на Каракас в продължение на 2 часа. Перез откри и хвърляше гранати по сградата на Върховния съд в страната.

Ситуацията във Венецуела е толкова напрегната, че местното население не бе особено впечатлено от атаката от хеликоптер.

Някои проявиха радост от изявлението на Мадуро за вдигане на минималните доходи, докато други продължиха стойчески да мълчат, добавя CNN.