Познавате този момент, в който изведнъж ви се дояжда определена храна. Толкова много искате да я опитате, че дори не можете да мислите за друго. Това е толкова странно, нали?

Е, всъщност не е. Оказва се, че това е знак на тялото ни, че има нужда от нея. Това, разбира се, не означава, че трябва да ядете огромни количества захар.

"Често се смята, че желанието ни е свързано с недостиг на хранителни вещества, но това не винаги е така", казва Вандана Шет, говорител на Академията по хранене и диететика. "Те могат да бъдат причинени и от комбинация от социални, емоционални, културни и дори екологични причини."

Храната често се свързва с това, към което се обръщаме, когато сме тъжни или чувстваме, че заслужаваме награда - точно поради тази причина кутиите със сладолед сега са синоним на сърцебиене, а бирата е повод да се утешите, ако ви се е случило нещо неприятно.

Но гладът за някои храни може също да означава и нещо по-дълбоко. Ето как да разчетете тези знаци.

Ако имате глад за сол

Ако след интензивна тренировка имате чувството, че може да изядете цял пакет чипс, това се дължи не само на изгорените калории, но и на дехидратация или електролитен дисбаланс. Когато се потите губите сол, която трябва да възстановите. Вместо да посягате към солта обаче, изпийте спортна напитка или ароматизирана вода.

Ако имате глад за червено месо

Когато усещате, че голямо парче червено месо е единственото нещо, което ще задоволи глада ви, тялото ви вероятно се опитва да каже, че има недостиг на желязо, цинк или витамин В12. А парче червено месо може да ги осигури бързо.

Ако все пак искате да намалите месото или смятате, че нямате нужда от тези нутриенти, диетолозите съветват да се разсеете с нещо за 10 минути.

Ако имате глад за захар

Знаете, че сладоледът винаги е свързан с раздяла. Същото важи и за всички сладки неща, тъй като жаждата за захар може да означава, че тялото ви се опитва да ви даде сигнал за емоционалното ви здраве.

Изследванията показват, че е обичайно да търсите сладкиши, бисквитки и захарни изделия, когато нещо ви притеснява, било то стрес, тъга или дори гняв.

Изследванията от Университета в Йейл установяват, че жените са по-податливи на подобен глад (причините са сложни, но може да бъдат на хормонална основа), така че не е чудно, че жените са способни да изядат и половин торта, когато сърцето им е разбито.

За да се справите с това, излезте и се разходете. Проучванията сочат, че ходенето в продължение на 15 минути може да помогне, а слънцето и чистият въздух облекчават умствения и емоционалния стрес.

Ако имате глад за шоколад

Шоколадът категорично попада в сладката категория, но ако смятате, че имате емоционална нужда от него, може да се дължи на липсата на достатъчно магнезий.

Затова по време на цикъл много жени имат нужда именно от него. Опитайте да го замените с храни, богати на хранителни вещества, като тъмни листни зеленчуци, авокадо и банани.

Ако имате глад за сирене

Когато имате лош ден, има причина, поради която искате всички видове сирене. По този начин тялото ви се опитва да се отърве от тежките емоции.

Сиренето съдържа триптофан - аминокиселина, която повишава продукцията на серотонин - хормона, който влияе върху това колко щастлив сте. Ако не искате да ядете сирене, заменете го с йога.