Бертран Пиливю живял в замъка с 1000-годишна история Château de la Barben в Екс ан Прованс, след като се сдобил с него по старомодния начин – наследил го. „Беше ни предаден в наследство, на мен и съпругата ми, през 2006 г.“, споделя той.

Пиливю е поредният в дългата редица от видни собственици, населявали замъка, който е комбинация от крепост, ренесансов палат и имение от 19-и век. Сега обаче той го е обявил за продажба на цена от 15 млн. евро (17 млн. долара) чрез International Realty на Sotheby’s, пише Bloomberg.

Историята

Най-ранното сведение за имота е от 1064 г., когато той е собственост на монашески орден - Абатството на Свети Виктор от Марсилия.

Според историците един век по-късно той попада в ръцете на средновековен стопанин - Пиер дьо Потве, и останал в семейството му до края на 80-те години на XIV век, когато, според Нотрадамус, негов потомък - Гийом дьо Потве, участвал в бунт срещу Луи II, крал на Неапол.

Публикация, споделена от sugarphalarninn (@sugarphalarninn) на

Бунтът бил потушен от майката на Луи II, която заложила бижутата си, за да набере наемници за армията. След това около един век замъкът бил собственост на френското кралско семейство до 1474 г., когато се озовал в ръцете на благородническото семейство Форбен.

Семейството, което е сред най-големите земевладелци в Южна Франция, успява да задържи контрола над замъка 500 години. Но до 60-те години на 20-и век маркиз дьо Форбен „натрупал много имоти около Прованс и не можел да ги задържи всичките“, разказва Пиливю.

„Тъстът ми Андре По бил негов приятел и се съгласил да купи замъка“, допълва той.

Пиливю няма представа колко пари е платил Пон за имота, но той се оценява на 1-2 милиона франка. „Замъкът бил в много лошо състояние и ремонтът му изисквал много усилия“, казва Пиливю.

Модернизиране

Пон се заел с реставрирането на интериора на сградата, която разполага с 60 отделни стаи. Те са украсени със сложни за изработка фрески, саморъчно рисувани тавани, огромни гоблени (когато Пон купил къщата, той запазил голяма част от декорациите), антични копринени тапети и картини на художници като Мариус Гране.

Публикация, споделена от Sylvain (@smullergram) на

Замъкът има и собствен параклис, подземия от времето на крепостта и голяма кухня, която почти не е била променяна в последните 300 години.

Къщата е заобиколена от традиционни френски градини, проектирани от кралския градинар на Луи XIV. „Замъкът е близо до две реки, така че земята е много зелена. И е мястото е фантастично за лов на сърни и глигани“, казва Пиливю.

Сравнително доходоносен

Днес замъкът е не толкова убежище на благородници, колкото процъфтяваща туристическа дестинация. След като наследили имота, Пиливю и съпругата му Жизлен отворили къщата и градината за туристически групи.

Цената на стандартната обиколка е 9 евро, а обиколката на тъмниците и тунелите в компанията на средновековен рицар ще ви струва 16 евро. 15 от стаите в замъка се отдават под наем, а в някои от залите се провеждат обществени събития.

Публикация, споделена от @arman_ross_ на

Градините, за които се смята, че са били частното убежище на принцеса Полин Боржез по време на посещенията й в замъка в началото на 19-и век, могат да приемат над 400 гости. Външната тераса може да забавлява до 300 души, а сградата може да побере още 200.

Разположен на 19 км от центъра на град Екс ан Прованс, на около 30 минути с кола от международното летище, замъкът се оказва популярна дестинация. „Управлявахме го като семеен бизнес. Той е сравнително доходоносен и поддържаме къщата във възможно най-доброто състояние“, разказва Пиливю.

За поддръжката на замъка са се грижели 12 души, включително той и съпругата му. „Това са предимно хора за туристическите обиколки, но градинарите са един от големите ми разходи“, споделя Пиливю.

Той продава замъка, защото е на 74 години, а съпругата му – на 70, и вече имат нужда от почивка. „Сигурен съм, че можем да свикнем с по-малка къща“, казва Пиливю.