Домовите кражби скачат с 22 на сто през юли и август. Тогава столичани избират да се пекат на морето, а апартаментите им стават лесна плячка на обирджиите. "Средният брой разбити жилища в нормалните месеци се върти между 170-190. През юли и август броят скача на 220-240„", казват от столичната полиция.

Статистиката сочи, че не празните жилища са основният мотив за проникването на обирджиите. "Това е бизнес. Те не крадат, защото смятат, че жилището е празно, а просто дебнат няколко апартамента и удрят там, където няма хора. Може да не сте в летен отдих, а да сте за 5-6 часа в планината - това е достътъчно голям времеви прозорец, за да станете жертва на обир", признават криминалистите.

Дори след обстойно разузнаване, крадците не си тръгват с баснословни богатства от обраните жилища. "Според данните българинът се разделя с имущество на средна сума от около 15 000 лв. Колкото повече бижута и "суха пара" има в дома, толкова по-голямо е ужилването. "Краде се най-много злато и пари, след това са скъпи електронни джаджи - като телефони, таблети, лаптопи, плейстейшъни. Някой път крадците си тръгват със скъпи гюдерета за ремонти", казват полицаите.

Всъщност най-силно боли, когато заедно с лаптопа на 3 години за 100 лв. крадците ви взимат ценни документи и спомени, които могат да ви сломят психически, посочва вестник "Стандарт".

Дори и да пазите серийните номера от фактурите на телевизори, телефони и лаптопи, едва ли имате голям шанс да ги откриете в някоя заложна къща или оказион. "Отмина времето на заложните къщи, сега всичко се продава през интернет. Първо техниката се продава на големи лотове, след това дребните прекупвачи я пускат със странни обяви в традиционните сайтове за обяви. Снимките са толкова зле, че няма как да разпознаеш вещта си. На практика само до 10 на сто от хората пазят информация, по която могат да докажат, че даден телевизор е бил тяхна собственост", признават криминалистите.

Затова те призовават, когато купите нещо, да снимате стикера отзад или гаранционната карта, за да имате информация за серийния номер на продукта.

Да откриеш крадено злато е кауза пердута. "Не отива за претопяване, а в малки златарски ателиета, където се продава на доверени клиенти. Обикновено добре изработените пръстени и колиета и огърлици със скъпоценни камъни струват в пъти над цената на грам злато", казват полицаите.

Големият бич за полицията е, че за да имат мотив да арестуват малките мобилни банди, трябва да ги хванат на местопрестъплението. Постоянното следене на бандитите, които действат обикновено по трима, изисква голям кадрови потенциал, с какъвто МВР не разполага. "Действаме само, когато имаме поне 80 на сто информация кога и къде ще е ударът", казват криминалистите.

Според плановете на МВР, увеличението на състава, който ще се занимава с домовите кражби, е приоритет, но назначаването на нови полицаи няма да засегне големите градове. Засега плановете включват насищане в по-малките населени места, където полицаите да обхванат по-широк спектър от битови престъпления.