Парламентът на пиренейското княжество Андора, което преди време беше включено в „сивия“ списък на държавите данъчен рай, прие текст, определящ укриването на данъци като престъпление в Наказателния кодекс, съобщава френският вестник Les Echos.

Законът предвижда за „укрити“ суми между 75 000 и 150 000 евро наказание от три месеца до три години затвор.

За суми над 150 000 евро и по-тежки случаи, особено ако извършителите са част от престъпна организация, наказанията да стигат от една до пет години. Във всички случаи глобите варират според сумата, която е била укрита.

Текстът беше приет единодушно, подкрепен от всички страни. На първо време правителството беше предвидило минимален праг на престъплението укриване на данъци от 50 000 евро, докато опозицията искаше праг от 100 000 евро. След края на преговорите в парламента прагът беше определен на 75 000 евро.

За сравнение, във Франция укриването на данъци води до глоба от 500 000 евро и пет години затвор. При по-тежки случаи наказанията стигат до глоба от два милиона евро и седем години затвор, особено когато са извършени от организирана престъпна група.

В края на 2016 г. парламентът на Андора одобри автоматичен обмен на информация от януари 2018 г. за банковите сметки на хора, които не са жители на княжеството, като по този начин направи важна крачка в посока фискална прозрачност.

Благодарение на усилията за нормализация, малкото княжество беше извадено от „сивия“ списък на ОИСР на държавите данъчен рай, които не сътрудничат на властите.

Освен това, докато страната с 80 000 души население преди не налагаше никакви данъци, Андора вече облага с данъци компаниите и физическите лица (по 10%) и въведе ДДС на максимално равнище от 4.5%.