Английската централна банка ще пусне в обращение нова банкнота от 10 паунда, на която ще бъде отпечатан ликът на Джейн Остин.

Трезорът разкри дизайна на новата пластика по повод 200-годишнината от смъртта на британската писателка на 17 юли в катедралата на град Уинчестър, където тя е погребана след смъртта й през 1817 г., на 41-годишна възраст.

Новата банкнота, която ще излезе на пазара на 14 септември, е и първата на Bank of England с тактилна функция, която е в услуга на слепите и частично зрящи потребители.

Тя представлява серия релефни точки, позиционирани в горния ляв ъгъл на банкнотата, разработена с помощта на Кралския национален институт на слепите.

Брайловите точки на новата банкнота нямат никакво специфично значение и съществуват, само за да помогнат на незрящите да различават парите си. Въпреки че новите 5 паунда не съдържат брайлово писмо, то е отпечатано на банкнотата от 20 британски лири.

Данните сочат, че броят на незрящите в Обединеното кралство може да нарасне до над 2 250 000 души през 2020 г. До 2050 г. той ще се удвои до почти 4 млн., посочва Telegraph.

На предишната банкнота от 10 паунда беше отпечатан ликът на учения Чарлз Дарвин. Тя ще бъде изтеглена от обръщение през пролетта на 2018 г., до когато ще бъде законно платежно средство.

Подобно на купюрата от 5 паунда с лика на Уинстън Чърчил, която вече е в обращение, новата банкнота от 10 лири е направена от полимер, който е по-издържлив от хартията.

Преходът към полимерни банкноти обаче предизвика противоречия, след като банката потвърди, че за изготвянето им е използвано "изключително малко количество" лой - или животинска мазнина, припомня вестник Telegraph.

През февруари банката реши да отпечата новите 10 паунда, използвайки същия полимерен материал, с който вече е отпечатала 275 милиона банкноти на цена от 24 млн. паунда (31 млн. долара).