Apple направи поредна стъпка в посока сериозно проникване на китайския пазар, която обаче коства на американската компания обвинения в цензура.

Производителят на iPhone премахна от своя онлайн магазин приложенията, позволяващи на потребителите да заобикалят китайските регулации върху интернет. Чрез премахването нa virtual private network (VPN) приложенията от магазина, Apple се съобразява с китайската политика относно интернет, определяна от мнозина като цензура.

Така китайските потребители вече няма да имат достъп до приложения, които не отговарят на местните закони, дори те да са създадени извън територията на Китай.

Компанията ExpressVPN публикува съобщение, в което Apple посочват, че са премахнали тяхното приложение от магазина, тъй като „включва съдържание, което е нелегално в Китай“, пише Financial Times. ExpressVPN, която описва себе си като „адвокат по дигитални права“, заявява, че е „разтревожена“ от това, че Apple “застават на страната на цензурата“.

Позицията на Apple гласи, че всички VPN приложения, които се теглят и използват в Китай, трябва да отговарят на местните закони. За потребителите от други страни приложенията остават достъпни, уточняват от американската компания.

Швейцарският разработчик на VPN приложения Golden Frog също обяви, че е бил уведомен от Apple за премахване на техния продукт от онлайн магазина. Това се случи чрез пост в социалните мрежи, маркиран с #censorship.

Действията на Apple идват, след като компанията отвори своя първи iCloud център за данни в Китай. Така американският производител се съобрази с китайското изискване всяка интернет компания, която оперира с лични данни на китайци, да ги съхранява на сървъри, разположени в рамките на страната.

Независимо от призивите, че Китай ограничава свободата на словото и създава интернет, съществуващ в условията на тежка цензура, множество компании се съобразяват със законовите регулации, само и само да получат достъп до огромния китайски пазар.

Наскоро бившият служител на американските спецслужби Едуард Сноудън, който понастоящем живее в Русия, посочи, че Apple полагат усилия относно неприкосновеността на личните данни през последните години. Сноудън обаче определи подпомагането на китайската цензура като „корпоративна колаборация с дискриминационен режим“.

Американските медии често сравняват регулациите в Китай с тези в Русия. От 1 ноември тази година руските власти ще могат да блокират достъпа до сайтове, които предлагат proxy сървъри и VPN, както и тези, които предлагат на потребителите упътване как да заобикалят местните регулации.

Друг нов закон в страната пък задължава операторите на комуникациони услуги да идентифицират потребителите по техния телефонен номер и да ги блокират при заповед от страна на властите.