От Facebook обявиха, че са придобили стартъп компанията Ozlo, която може да се похвали с приложение виртуален помощник за Android и iOS. Подробности около условията по сделката не бяха оповестени.

Продуктът на Ozlo бе пуснат през миналата година и е наличен за външни приложения, в това число Google Allo на Alphabet, Messenger на Facebook и Skype на Microsoft.

Ozlo може да предоставя на потребителите рецепти, да ги насочва към намиращи се наблизо ресторанти и да им показва програмата на кината, както и много други неща. Приложението обаче не придоби голяма популярност. То има едва 500-1 000 инсталирания на устройства с Android.

Множеството крайни потребители на Messenger вече могат да разговарят с много чатботове в приложението, а Facebook иска да генерира дори още повече приходи, като използва технологията, за да разговаря с клиенти.

По-голяма част от екипа на Ozlo, който наброява 29 служители, според LinkedIn, се присъединява към Facebook, като всичките те ще работят в Messenger групата на социалната мрежа, е заявил говорител на Facebook пред CNBC. Другите приложения и продукти на стартъп компанията пък ще бъдат спрени.

В последните години Apple, Alphabet, Amazon и Microsoft също инвестират в изкуствения интелект с цел подобряване на услугите си.

Ozlo е основана през 2013 г., а централата на компанията е в Пало Алто, в близост до тази на Facebook в Менло Парк. Сред акционерите в компанията са AME Cloud Ventures и Greylock.

Съоснователят на компанията Чарлз Джоли преди това е работил във Facebook, където е ръководил проекта Facebook за Android и е участвал в пускането на Facebook Home.