В САЩ възобновиха призивите за издирването на заровено златно съкровище на стойност 2 млн. долара, след като мъж от Колорадо изчезна, докато го търсеше и в момента се счита за умрял.

През последната година и половина най-малко още двама други мъже също са починали в отдалечени райони, докато са търсели ковчежето със злато, което ексцентричният милионер Форес Фен преди време заяви, че е заровил в Скалистите планини.

Последната жертва - Ерик Ашби от Колорадо спрингс, издирвал съкровището заедно с още четирима други мъже, но се смята, че се е удавил, след като кануто му се обърнало в река Арканзас.

Все още няма потвърждение, че намереното тяло в близост до реката е всъщност на изчезналия Ашби.

Засега няма яснота и дали хората, с които Ашби е търсил съкровището, са информирали за спешния случай.

Според приятелите на Ашби - Алисия Гарсез и Дейв Гамбрел, по време на лова за съкровището може да се е случило нещо зловещо.

“Не зная кой човек би си помислил, че е редно да изостави някой, който се дави,” казва Гарсез.

Гамбрел твърди, че 31-годишния му приятел се преместил в Колорадо преди четири месеца с конкретната цел да търси съкровището и твърдял, че е близо до откриването на златото.

“Ерик 100 процента знаеше, и аз му вярвах, съдейки по блясъка в очите му, къде е съкровището на Форест Фен,” казва Гамбрел.

Смята се, че невероятните 65 000 души търсят заровеното съкровище в огромен коварен район, простиращ се между щатите Монтана и Ню Мексико.

Форест Фен е 86-годишен дилър на предмети на изкуството и антики, който скрива насоки за откриване на съкровището в специална книга, която носи името „Тръпката на преследването“.

“Скрих ковчежето, когато бях на 79 или 80 г.,” споделя той пред Inside Edition. “Казвал съм на хората да не търсят на места, където 79 или 80-годишен мъж не може да скрие ковчеже със злато“.

Линда Байлю, чийто бивш съпруг Ранди умира миналата година, докато търси златото, казва, че е време Фен да отмени търсенето.

“Призовавам Форест Фен да направи правилното нещо,” казва тя.