Ядки

Ето страхотна тайна: замразяването всъщност прави ядките по-трайни, защото ги предпазва от гранясване. Това е добра новина за всички, които обичат да ги купуват в насипно състояние.

Отделете малко количество ядки, които смятате да изядете скоро и замразете останалото. Те се размразяват бързо на стайна температура.

Готвен ориз

Направи ли сте твърде много ориз? Съхранявайте го в кутия във фризера и само размразете в микровълнова или на стайна температура.

Настъргано сирене

Колко рецепти изискват да настържете малко количество сирене. А се оказва, че имате повече. Тогава просто го разделете и замразете. Така следващия път, когато решите да готвите лазаня, ще имате заготовка.

Зрели банани

Любителите на банановия хляб може да знаят тази тайна. Замразените банани са перфектни за всеки сладкиш или глазура заради кремообразната си консистенция.

Вино

Ако ви е останало малко вино в бутилката след вечеря, изсипете я във форма за лед. Ако готвите ястие, което изисква малко вино, просто сложете едно – две кубчета.

Шампанско

Подобно на виното, замразете във формички и добавете към портокаловия сок.

Суров бекон

Беконът се размразява много бързо на стайна температура. Опаковайте 3 - 4 филийки една до друга в пергаментова хартия и замразете.

Масло

Замразеното масло е тайното оръжие на хлебаря. Настържете замразеното масло в тестото за пай или бисквити. Дръжте го в пликче за фризер или в оригиналната му опаковка.

Свежи билки

Измийте и подсушете билките. Нарежете и ги разстелете върху тава за печене, покрита с фолио. Друг вариант е да ги нарежете и да ги сложите във формички за лед. Долейте с малко вода. Когато готвите, само сложете кубче с подправки.

Тесто за сладки

Независимо дали става въпрос за домашно приготвено или купено от магазина, замразеното бисквитено тесто е вашият нов най-добър приятел. Просто оформете на бисквитки и го подредете в тава за печене, покрита с фолио. Когато ви дойдат неочаквани гости, само сложете във фурната и ще имате страхотна почерпка.

Хляб

Най-добре замразете нарязания на филийки хляб, докато е пресен. Затова отделете само колкото ще ядете и замразете останалото. Увийте в алуминиево фолио и в торбичка за фризер, размразете във фурната на висока температура.

Яйца

Те са идеални за замразяване в кубчета. Може да ги размразите директно в тигана за омлет.

Бита сметана

Ако ви остане сметана, не я изхвърляйте. Шприцовайте върху тава за сладки и замразете. Когато правите топъл шоколад, сложете една розичка отгоре.