Малко преживявания съперничат на радостта от пътуването до красиво морско градче. С яркото слънце, сините води и добродушни местни жители, нищо не може да попречи на една релаксираща почивка. От малките острови в Тайланд до привидно забравените градове по Тихия бряг, вижте единадесетте най-хубави малки крайбрежни града по света, на които ще бъдете сигурни, че ще се насладите, без да се блъскате с големи тълпи.

Сейнт Джордж, Бермуда

Този град е не само обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО (защото това е третото успешно английско селище зад Сейнт Джонс, Нюфаундленд и Джеймстаун, Вирджиния), но също така е чудесно място да се насладите на Рая и то без тълпи от туристи. Всъщност, с кристално чисти води и сгради, покрити с бели варовикови покриви и екстериори, боядисани в живи пастели, селището е задължително за посещение.

Колур, Франция

Селището се намира в най-южния край на Франция (и на около шест мили от испанската граница), но не е стереотипният град по Средиземно море. Посетителите няма да попаднат тук на яхтите за милиони долари или да срещнат знаменитости. Вместо това ще видят мъже и жени от работническата класа, които вървят по красивите улици и по бреговата линия. Мястото е толкова спиращо дъха, че Анри Матис го посещава, за да черпи вдъхновение от перфектната естествена светлина.

Акина, Martha's Vineyard

Martha's Vineyard - остров на около четири мили от брега на Масачузетс, е перфектното светилище за пътешественика, който иска по малко от всичко. Онези, които търсят малко повече адреналин във водата, е добре да посетят Джоузеф Силвия (където се снима част от „Челюсти“). Ако търсите спокойствие, изберете плажовете по-близо до Акина и южната част на Чилмарк.

Сиди Боу Саид, Тунис

Това градче е перфектно за едно спокойно и незабравимо бягство за ден или повече. Разположено на около 9 мили североизточно от столицата, тук ще усетите целия чар и местната култура, но без тълпите на големия град. Сади Боу Саид се намира на брега на Средиземно море, а белите сгради, отразяващи се в морето, придават автентичен чар и уникално усещане.

Канон Бийч, Орегон

С население от около 2000 жители, Канон Бийч в Орегон е перфектната обстановка, за да се насладите на красотата на Тихия океан, без тълпите. За тези, които го изберат, посещението на Haystack Rock е задължително.

Бокас дел Торо, Панама

Bocas Del Toro е поредица от острови край бреговете на Панама. Тъй като веригата острови е малко по-трудна за достигане, ярко синята вода на Мексиканския залив е идеалното място за тези, които искат да се насладят на слънцето и на невероятните гледки, като същевременно избягват прекалено много други туристи.

Котор, Черна гора

От всички градове в списъка Котор е най-старият. На повече от 2000 години това историческо място е запазило своя чар от стария свят (както и място в списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО). Посетителите могат да се разходят по тесните улички, старинни сгради и покрай величествения залив на Котор.

Кабо Полонио, Уругвай

На източния край на Уругвай се намира плажното село Кабо Полонио. Първото нещо, което посетителите ще забележат, е, че буквално няма пътища до там. За да стигнете до там, трябва да се стигне до 4-километрова екскурзия през дюни или с помощта на малък автомобил (например 4x4 превозно средство). И ако това не е определението за излизане от навалицата, тогава какво е това?

Ко Фи Фи, Тайланд

Много американци за пръв път видяха природна красота на тайландския остров Ко Фи Фи в "Плажът" (2000) с участието на Леонардо Ди Каприо. Посетителите трябва да пътуват 90 минути с ферибот от Пукет, където ще слязат на остров, който не приема нито една кола. Белите плажове, съчетани с тюркоазена вода, правят този малък остров задължителен за посещение.

Кадакес, Испания

Художникът Салвадор Дали обича малкия град на плажа Кадакес, Испания, толкова, че той дори притежава дом там, който по-късно се превръща в музей. И все пак, въпреки че роденият в Испания художник постави Кадакес на картата, той все още остава очарователно малко селце, което не привлича големите тълпи, но със сигурност си заслужава.